Каква е степента на поносимост към лекарства на хора с кръвна група 0

2
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Здраве
     Добавил: НонаКаква е степента на поносимост към лекарства на хора с кръвна група 0Към антибиотици:За хората от кръвна група 0 има антибиотици, които са подходящи независимо от резус фактора им. Лечебен ефект може да се очаква само при поносимост към лекарството над 60%. На тези изисквания отговарят:
От групата на пеницилините са ампицилин, амопен, оспамокс, зинат, курам амоксиклав. За Rh+ хора е подходящ и метицилин, а за Rh— аугментин. От тетрациклиновата група може да се прилага тетрациклин. Освен това при Rh+ е подходящ и тетраолеан. От групата на цефалоспорините, с добър ефект при всички, е цефалексинът. От макролидите подходящи са еритранът и родожилът. За Rh- може да се прилагат и хлор-нитромицин, а за Rh- противогъбичните немибацин и гризеофулвин. Макролидите могат да се използват само от хора с Rh-, както и гентамицин и амикацин от аминогликозидите. От сулфонамидите единственият препарат, който може да се използва и то при Rh+, е депосулфамид.
Към антихистаминови и аптиастматичии лекарства:
От групата на антихистаминовите препарати има големи различия в поносимостта към тях в зависимост от Rh фактора. При хора с Rh+ са подходящи хистамин, идулиан, задитен, кларитин, докато при Rh- с добра поносимост е единствено калергина.
От антиастматичните препарати много подходящ за всички представители на кръвна група О е вентолина, а за хора с Rh- фактор освен това могат да се прилагат с добър ефект салбутамол и нофилин (таб-лица 12).
Към аналгетици и аптипиретици
Всички лекарствени препарати от тази група се оказват достатъчно ефективни при лечение на хора от тази кръвна група с Rh+ фактор. Изключение правят само аналгина и амидофена, които е добре да се избягват. При Rh- обаче подходящи се оказват само седалгин и фервекс.
Към антидепресантите и антиепилептичните лекарства
Голямо е разнообразието на този вид препарати, подходящи за кръвна група О и то при Rh+ фактор. Гова са болшинството от антидепресантите, седативните лекарства, невролептиците и транквилантите. При Rh- рязко спада поносимостта към много от тях и най-подходящи са групата на седативните (успокояващите) препарати, както и лекарствата: дроперидол, адеприн, нуредал, дизепин, рудотел.
Ако все пак състоянието на пациента непременно изисква използването на един или повече от тези препарати се препоръчва едновременно с тях да се пие и билката зайча сянка (Asparagus officinalis). Приготвя се запарка с 1 чаена лъжичка от билката в 200 мл. Гореща вода и се пие 3 пъти дневно след ядене. Тази билка повишава поносимостта на хората от кръвна група 0 към тези лекарства до 80-90%.

 Видяна: 2213 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.