Луксозни имоти и апартаменти под наем в София

1
Добави коментар

Само преди някакви си двадесетина години темата „имоти лукс“ стана достъпна за всички. Допреди това разкошът се възприемаше като привилегия на отдалечен от обикновените хора елит. Днес всеки може да избере за себе си и семейството си луксозен имот, да прецени възможностите си и да купи това, което му харесва.

Пазарът на домове и апартаменти с ниво над средното е единственият, който не се срути рязко при кризата преди 4 години. Причината е, че ако дотогава основната част от купувачите бяха млади хора, избиращи първо жилище, по-късно финансово оцеляха само вече стабилните заможни българи, които възприемаха като неразделна част от избора на имоти лукс, недостъпен за останалите. Те се възползваха от общо занижените цени, подбраха най-доброто, което имаше на пазара и задържаха на ниво не само общото състояние на инвестиционното предприемачество, но дори го вдигнаха на ново равнище поради повишените си изисквания, които спокойно можеха да налагат.

Днес този пазар продължава да се развива по-активно отвсякога, защото е достъпен не само за българи, но и за чужди граждани, които се възползват от оттносително ниските цени у нас, за да осъществят инвестиционните си намерения. Руските купувачи търсят в новите си имоти лукс, който вече им е познат от собствената им държава, а и от други европейски дестинации, където те са основни клиенти – Франция, Испания, Италия. Това е принципно ново състояние на свободния пазар на недвижими имоти в целия свят, което е породено от икономическата свобода. Липсата на ограничения в избора на вид имот, на дестинация или на държава води до повишени изисквания на купувачите и до растеж на отношението на строителите и предприемачите към тях.

Вече се развива и вторичен пазар, в който се прибавя към стойността на препродаваните имоти лукс, привнесен от различни по култура и естетически базисни принципи предишни собственици. Еклектиката в стила вече не е мръсна дума, а напротив – естетически критерий. Колкото по-разностилен и мултукултурен е един имот, толкова повече прибавена стойност може да получи.