Всичко за вагината

10
Добави коментар
inastoianova88
inastoianova88

Клиторът (на латински: clitoris, на гръцки: κλειτορις – малък хълм) е еректиращ се орган, част от външните женски полови органи (вулва – vulva s.pudendum femininum), състоящ се от две крачета и тяло. Външната част (главичката) на клитора има между 6 000 и 8 000 нервни окончания. За сравнение главичката на пениса има около 6 000.Двете крачета на клитора (crura clitoridis) са шуплести кавернозни тела, обвити със съединително-тъканна обвивка (albuginea) които набъбват. Те са разположени на нискоходящите, клонове на os pubis в основата на големите лабии (labia pudendi majora) и са прикрепени към периостта на костта. На долния край на симфизата двете крачета се сливат помежду си и образуват тялото на клитора (corpus clitoridis). Това е единично цилиндрично тяло, дълго 2 – 2,5 cm (при ерекция 3 – 4 cm), което е прикрепено към долния ръб на симфизата с lig. suspensorium и завършва със закръглен край, наречен главичка на клитора покрита от praeputium clitoridis, по чиято вътрешна страна има много мастни жлези, които отделят смегма (smegma clitoridis).

Какво представлява клиторът?

Клиторът често бива неправилно описан даже в специализираната литература. Може да се прочете, че клиторът е тяло с овална форма, с големина колкото бобено зърно, което не е сраснато с тъканите под него – търкаля се под пръстите. Това не е клиторът, а само главичката на клитора. Самият клитор прилича на попова лъжичка, разположена нагоре с опашката.

Къде се намира клиторът?

Главичката на клитора се намира между малките срамни устни при горната част на половия отвор и отгоре е покрит с калпаче. Калпачето е мястото на сливане на малките срамни устни на жената. А по-нататък, под калпачето, е разположен отворът на клитора. Още по-нагоре – опашката на клитора – в подножието на Венериния хълм. Венериният хълм е покрит с косми, състои се от мастна и съединителна тъкан.

Непознаването на устройството на клитора води до много сексуални недоразумения!

Повечето мъже приемат, че стимулацията на клиторът е незрял начин жената да получи оргазъм. Това не е вярно. Природата е дала този орган на жената, за да се застрахова от евентуално сексуално ощетяване на нежния пол. Клиторът е единствения орган в човешкото тяло, който е даден само за удоволствие. Той няма други функция, за разлика от половия член при мъжа. Единствено правилната стимулация на клитора може да донесе удоволствие на жената.Клиторът като ерогенна зона
Клиторът като ерогенна зона

Някои жени се оплакват : нищо освен болка не чувствувам, когато мъжът ми ме гали по клитора. Един поглед обаче върху мъжките ръце и става ясно, каква е причината за болката, те са покрити с груби мазоли. Освен това някои мъже галят клиторът неумело като че ли завинтват винт, или пък неправилно определят мястото на клитора, докосват само неговата главичка, докато понякога директната стимулация на главичката може да бъде прекалено болезнена и доста интензивна като усещане.