Безвитлова вятърна турбина постига впечатляваща ефективност и ниска цена

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Тунизийска новостартирала фирма за зелена енергия на име Saphon Energy е създала нова вятърна турбина без витла, черпейки вдъхновение от дизайна на платната на кораб. Турбината конвертира на кинетичната енергия на вятъра в електрическа енергия при ефективност, два пъти по-голяма от ефективността на досега познатите модели, и при цена, равна на 1/2 от разходите за типична вятърна турбина.

Наречена „Сафониан“ в чест на древен бог на вятъра, почитан в картагенско-средиземноморската култура в древен Тунис, тази безвитлова вятърна турбина е вторият прототип, разработен от компанията до този момент.

Новото предложение е израз на необходимостта от вятърни турбини, които могат да предложат възобновяема енергия без наличието на въртящи се перки, които могат да причинят шумово и са опасни за птиците.

„Сафониан“ е турбина, реализирана по патентована система, наречена “Zero-Blade технология“. Тя канализира въздушните потоци и ги насочва така, че те се движат напред-назад в рамките на движение, при което се създава механична енергия с помощта на бутала. Буталата създават хидравлично налягане, което незабавно се превръща в електричество чрез хидравличен мотор и генератор, или пък се съхранява в хидравличен акумулатор.

Спестяванията в резултат на тази технология на производство са в състояние да направят витлата ненужни, заедно с концентраторите и скоростната кутия, необходими за една традиционна вятърна турбина, според производителя. В допълнение, макар че все още няма конкретни цифри, компанията твърди, че „Сафониан“ работи при ниво на ефективност, което надхвърля лимита на Бетц – твърдение, което ни оставя скептични, въпреки че несъмнено ни заинтригува.

Безвитловата турбина „Сафониан“ получи международен патент през март тази година и сега създателят й търси сътрудничество с друг производител, за да изкара технологията си на пазара – процес, който компанията оценява на две години време.