Си Дзинпин – новият първи в Китай

47
Добави коментар
mirosster
mirosster

Новоизбраният генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин става и нов председател на  Военния съвет на китайската компартия. Това стана ясно след края на 18-ия партиен конгрес, провел се в столицата Пекин. На 14 ноември Конгресът избра нов Централен комитет и приключи своята работа.

Досегашният вицепрезидент на КНР – 58-годишният Си Дзинпин сменя на двата поста Ху Дзинтао, избран за генерален секретар и председател на Военния съвет през 2002 г.

Досегашният държавен глава Ху Дзинтао ще заеме поста на председател на Централната военна комисия. Вицепремиерът Ли Къцян пък през март ще стане председател на Държавния съвет, т.е. премиер на Китай – пост, заеман понастоящем от Вън Дзябао. Си Дзинпин и Ли Къцян ще встъпят официално в длъжност, след като през март 2013 г. кандидатурите им бъдат одобрени и формално от Всекитайското събрание на народните представители (парламента).

Си и Ли принадлежат към т.нар. „пето поколение“ китайски ръководители, на които им предстои да управляват Китай през следващите 10 г. Новоизбраният генерален секретар посочи корупцията като акцент сред проблемите, които вижда пред страната си. Цялата партия трябва да бъде нащрек, заяви Си Дзинпин пред репортери в първото си публично изказване след приключването на 18-и конгрес на партията. Сред  другите належащи проблеми пред комунистическата партия Си посочи формализма и бюрокрацията. За да се справим с тези проблеми, ние трябва преди всичко да имаме достойно поведение, изтъкна новият партиен лидер, който призова също за налагане на строга дисциплина и поддържане на тесни връзки с народа. Много от жителите на Китай се надяват строгите рестрикционни мерки, както и ограничаването от „модерния свят“ да започне да се разчупва и Китай да навлезе в нова ера.