ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КОПРИВАТА

2
Добави коментар
rusenez
rusenez

Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото, листата, та чак до цветовете, е много полезна. За съжаление обаче в нашето забързано време хората минават покрай копривата, без да й обърнат внимание и посягат към болкоуспокояващите средства с пълни шепи. Често пъти обаче в действителност помагат нашите добри, за жалост потънали в забрава билки.

 

Започнете още днес лечение с коприва. Изсушена коприва има във всяка аптека или билков магазин. Нека лечебните растения влязат отново в нашия дом. Въоръжете се през пролетта с ножица и ръкавици и се отправете сред природата. Опитът сочи, че колкото по-прясна се употреби копривата, толкова лечебният й ефект е по-голям.

Мислете обаче и за зимните запаси, за което най-добре е да берете майска коприва.

Радвайте се, че сами може да направите нещо за здравето си.

Копривата е най-доброто ни кръвопочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта.

Чаят от коприва лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето до голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване.

На определена възраст вече намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувства стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използва с много голям успех съдържащата желязо прясна коприва. Тя ни помага да преодолеем това критично състояние. След лечение с коприва човек започва сравнително бързо да се чувства физически по-добре, възвръщат се енергията и творческите му сили, а и външно той видимо разцъфва.

Копривата се препоръчва и при хора страдащи от стомах и жлъчка, силно главоболие.

При водянка копривата помага , като изтегля силно водата.

Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, копривата помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.

Заедно с други лечебни билки копривата се прилага с успех и при левкимия.

Ако човек страда от някакъв вид алергия /тук спада и сенната хрема/, трябва в продължение на по-дълго време да пие чай от коприва.

Копривата отстранява предразположеността към заболявания и помага при подаграчни и ревматични болки.

Копривата спира косопада и подхранва и възстановява  косата.

Особено  благотворна за всяка коса е тонктурата от коприва, която човек може много лесно сам да си приготви от корените на копривата, изровени през пролетта или есента. Масажирайте всеки ден с тази тонктура кожата на главата. Косата става пухкава, гъста, еластична и с хубав блясък.

Всеки спазъм, без значение откъде идва, говори за смущения в кръвоснабдяването. В този случай се препоръчват миене и бани с отвара от коприва. Това важи особено за стеснявания на околовръстните артерии на сърцето. Горната част на тялото се надвесва над ваната и с хладка  отвара от коприва се мие сърдечната област, която същевременно се масажира леко.

 

Ето как да си направим:

 

ЗАПАРКА НА ЧАЙ – една препълнена чаена лъжичка само се преварява с ¼ л. вода оставя се малко да покисне.

 

ТИНКТУРА ОТ КОПРИВА – корените изровени през пролетта или есента, се измиват с четчица, нарязват се на дребно и се напълват в бутилка. Заливат се с 38 до 40%-това житна ракия и се оставят 14 дни на някое топло място.

 

БАНИ НА КРАКАТА – по две препълнени шепи добре измити дръжки и листа от прясна коприва се накъсват и оставят в 5 л. вода. На следващия ден се слагат на печката. След това при температура, колкото може да издържи човек се накисват краката в продължение на 20 минути. През цялото време копривата остава във водата . Тази баня затоплена отново може да се използва от два до 3 пъти.

 

МИЕНЕ НА ГЛАВАТА – 8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слага в 5 литрова  тенджера със студена вода и на слаб огън и се остава да кипне. Остава се 5 мин да покиснат. Изплаква се косата.

 

ЧАЙ ОТ КОРЕНИ  ОТ КОПРИВА – 2 чаени лъжички с нарязани на ситно корени се накисват в ¼ литър студена вода и се оставят да пренощуват, на сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.

Коприва