Бистришките тигри и егото на премиера

7
Добави коментар
chuime
chuime

Б.Б. ритал топка пред 150 души, охраняван от още 150

„Премиерът Бойко Борисов изведе футболния отбор „Витоша“ (Бистрица) в мач за титлата при ветераните по футбол срещу тима на „Мастер“ (Бургас).

Проявата на Борисов бе уважена от около 150 зрители на стадион „Берое“ в Стара Загора, а по информация на кореспондента на БГНЕС, от организацията на ГЕРБ в града са изпращали SMS-и на своите членове да присъстват на стадиона. 

Срещата е охранявана от  над 150 служители на реда.

Премиерът, който показва скромни футболни качества, често жертва дори работното си време, за да защитава цветовете и емблемата на отбора на „Витоша“, известен като Бистришките тигри. Премиерът често изпълнява отсъдените в полза на отбора му дузпи и записва името си сред голмайсторите.”

Ето това прочетох по нощите. Открай време страдам от безсъние, и като съвсем го закъсам, чета и глупости. Та като рових в нета попаднах на тази информация. Не разбирам бъкел от футбол. Отегчавам се до смърт от всякакви мачове и първенства, не че ги гледам, просто половинката ми ги натрапва като интонационна среда. Но тук става реч за егото на най-големия от най-големите нарциси в китната ни Татковина – на първия между тях. Премиер нарцисът. Замислям се дали пък не трябва да изпиша с главна буква тази дума с дъх на цвете? Ама то с главна се пише за оня от гръцкия мит Нарцис, който бил орисан да се влюби в собственото си отражение във водата. Пък сетне Фройд го е взел за означаване на една, абе направо да си го кажем – болест.

Според някоя си Сара Конрат от Университета  в Мичиган „нарцисизмът при мъжете има висока цена – не само разрушаване на техните връзки, но и увреждане на физическото им здраве”. Нарцисизмът не само повлиявал на начина, по който хората реагират на стресови ситуации, но и на реакциите им във всекидневието. Хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос е хронично активирана при мъже с високо ниво на нарцисизъм дори при липса на стресов фактор. Да, ама я при нашия човек какъв стресов фактор е ударил в хипоталамо- хипофизо незнамкво си. Да им играе той футбол, да им докара Бистришките тигри (тук вече информаторът мълчи – със самолет ли, с вертолет ли, няма значение, да не издребняваме), а те да му дойдат едни 150 души. Щото ония  150 от охраната не се броят. Те са си на работа.

А сега да си представим какъв пожар е лумнал в офиса на ГЕРБ в Стара Загора. Пращат есемеси, тръпнат, какво ти тръпнат, направо си треперят от ужас. Като си представят какво ги очаква, че не са организирали спонтанния народен интерес към този знаков мач…

Според Дарик радио обаче на стадиона е имало 500 души, като десетина от тях са скандирали името на Борисов и са издигнали плакат “Само Бойко“. То като разделим 500 на 150 е три пъти и малко отгоре повече публика. И само едно мижаво плакатче със светлото МУ име, бива ли?

Самият министър Свилен Нейков връчил медали на играчите. Б.Б. вдигнал купата на победителите. Пред кого вдигнал тази купа, като публика – йок. Тава с печено теле довлекли на игрището даже.

На всичко отгоре БГНЕС немилостиво отбелязва, че стадион „Берое“ никога не е бил толкова празен, дори когато ФК „Берое” е играел „Б“ група.

Да, ама и на митинга на социалистите нямало 20 хиляди, както се изхвърлиха още предния ден от „Позитано“. И не е никакъв национален протест срещу тоталния провал на управлението на ГЕРБ, а си е едно частно на БСП митингче пред катедралата „Александър Невски”. Заутешаваха го вкупом хората на Б.Б. и плъзнаха по радиа и телевизии да бранят честта на лидера и този на партията си.

А, още една подробност. В тези 150 души, според агенцията, били забелязани служители от общината. Те били изюркани да подкрепят морално играта на премиера си. Това между другото е практика не само в Стара Загора. Има къде-къде по-драстични случаи. Общинари ходят задължително на самодейни спектакли на местни опери, служат за фон на още по-местни първи дами по ревюта, пленери, изкачват върхове по планините и никой ги не питат искат или не. Не че е измислено ГЕРБ, щото и затова въображение трябва. То си е древен спътник на властта. Как иначе щеше да се пръкне „Столичани в повече”? Или пък „Мисия Лондон”?

Пустото му его Бойко-Борисово! Как ли може да се лекува.

Тук се сещам, че пред едни избори поетът Румен Леонидов отправи призив по някоя от телевизиите към целокупния български избирател да не ходи до урните. Да си седи вкъщи, ако иска на гъби да отиде, но да не гласува. Да ги видим тогава как кандидатите за власт ще увиснат само с половинките си и невръстните си деца за компания в избирателните секции. Това според него е ефективно средство срещу самозабравата и егото на нашите кандидати.

Да, но това си остана само мечтата на поета.