Най-гледаните филми на ”Киномания 2012”

1
Добави коментар
ivaylonetsov
ivaylonetsov

Това е абсолютен прецедент за България в последните 10 години за прожекция на филм, съобщиха организаторите.

Вижте снимки от световната премиера на филма >>

Голям е интересът и към „Желязната лейди” с Мерил Стрийп, вдъхновен от житейската история на бившия премиер на Великобритания  Маргарет Тачър след оттеглянето й от властта. Заради това се предвиждат три допълнителни прожекции на 29 ноември и 1 декември в кино „Люмиер”.

Вижте снимки от премиерата на „Желязната лейди“ в Лондон >>

Като жест към почитателите на седмото изкуство на 11 декември ще има извънредна прожекция на „Големите надежди” – екранизация на романа на Чарлз Дикенс на Майк Нюъл в зала 1 на НДК.

Най-много точки сред зрителите на „Киномания” набра ретроприказката на Скорсезе „Изобретението на Хюго”, също и изключителният филм „Хемингуей и Гелхорн” с Клайв Оуен и Никол Кидман. Епичната лента на Филип Кауфман разказва освен за голямата любов на световноизвестния писател към журналистката Гелхорн, и за различната гледна точка на писателя и на журналиста по време на военен конфликт, пише Монитор.

За съжаление „Хемингуей и Гелхорн” няма повече прожекции на „Киномания”, но затова пък потресаващият „Висоцки. Благодаря, че съм жив” може да се види. Лентата е направена по истински случай – Барда изпада в клинична смърт по време на гастрола в Узбекистан година преди да почине. Факт, грижливо скриван от многобройните му почитатели, както и пристрастеността му към наркотиците. Затова филмът може да не допадне на онези, които имат идеализирана представа за певеца и актьора, но пък е най-разтърсващият, правен досега за него.

Изключително заснет, с невероятна актьорска игра, като най-големи адмирации заслужава изпълнителят на ролята на Висоцки, чието име дълго бе скривано. Все пак се разбра, че това е Сергей Безруков, който се подлагал на няколкочасов грим на снимачната площадка, за да заприлича на Висоцки. В резултат – гримьорите постигат изумителна прилика. Със  силикон те правят калъп на посмъртната маска на певеца, за да постигнат този невероятен резултат. Прожекциите на „Висоцки. Благодаря, че съм жив” са в „Евро Синема” (25 и 29 ноември) и „Дом на киното” (24 ноември).