Какво представлява бъбречнокаменната болест?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Какво представлява болестта, свързана с камъни в бъбреците?

 

Това е често срещано заболяване, например в определен етап от живота си около 15% от мъжете и 5% от жените страдат бъбречнокаменна болест – камъни или песъчинки в бъбреците, които се образуват при кристализирането на някои минерални вещества в урината вследствие на високата им концентрация. Камъните могат да бъдат гладки или грапави, с големината на песъчинка или достатъчно едри, за да причинят болка. Възможно е да отделяте малки песъчинки чрез урината, без да ги усещате. По-големи­те камъни обаче причиняват силна болка, когато преминават през уретера (свързващ пикочния мехур с бъбреците) или когато заседнат в уретера и го запушат, в резултат на което урината не може да се оттече.

В повечето случаи камъните се образуват вследствие на повишена концентрация на калций в урината (но не и вследствие на повишен прием на калций чрез храната). Най-често причината остава неизвестна, но се предполага, че фактори като обезвод­няване, инфекция, обструкция и някои бъбречни проблеми играят известна роля за възникването на бъбречнокаменната болест. Много рядко камъните се образуват в ре­зултат на повишено съдържание на калций в кръвта (хиперкалцемия) и съответно в урината (хиперкалциурия).

 

Кои са симптомите на бъбречнокаменната болест?

Малките камъни обикновено не предизвикват оплаквания.
Едрите камъни могат да причинят силна остра болка в гърба и кръста, която може да се разпространя­ва към слабините и вътрешната страна на бедрата.
Затруднено уринира­не и мътна или кърва­ва урина с неприятна миризма.
Гадене, повръщане, температура и треска.

 

Публикувано в категории: Отделителната система /бъбреци и пикочни пътища/

Автор simeonova

Диета при камъни в бъбреците

Камъкът в бъбрека е като куршум, който ще ви накара да се гърчите от болка.

5 причини да пиете алкализирана вода

Един от начините да се радвате на добро здраве е правилно да хидратирате организма си. Но възможно ли е в днешно време човек да извлече максимум ползи от водата, която тече от чешмата?

5-те водещи симптома за камъни в бъбреците

Ако започнете да посещавате тоалетната прекалено често по малка нужда, ако това е съпроводено с болка или неразположение, ако усещате парене или дискомфорт, то задължително е да обърнете внимание на тези симптоми. Те могат да са индикатор за образуването на така наречените камъни в бъбреците.к

Как да избегнем камъни в бъбреците с 5 природни средства

Това са някои от най-добрите природни средства срещу различни видове камъни в бъбреците

Още ползи от динята: не изхвърляйте семките!

Семките на динята ние обикновено изхвърляме, без да подозираме за необикновените им лечебни свойства

Имате камъни в бъбреците? Приемайте отвара от смокинови листа!

Ако страдате от камъни в бъбреците, можете да заложите нетрадиционен метод за лечение. Има десетки рецепти за справяне с този проблем, като голям ефект има от отварите, приготвени от смокинови листа и дръжки от вишни.

Глобалното затопляне причинява…камъни в бъбреците!

Глобалното затопляне може да се окаже причина за рязкото нарастване на случаи с бъбречнокаменна болест. Експерти от Филаделфия обявиха, че топлото време увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.

Чудодеен сок от моркови, цвекло и краставици премахва камъни в бъбреците

Пясъкът и камъните в бъбреците и жлъчката се об­разуват в резултат на неспособността на организма да се освободи от неорганичния калций

Какво се лекува с цвят от бяла акация?

Цветът на бялата акация от поколения е познат в практиките на народните лечители – помага при грип, кашлица, болки в стомаха, стомашни кръвоизливи и възпаление на пикочните пътища. В “букет” с лайка и жълт кантарион има целебен ефект при бъбречнокаменна болест и ранен стадий на хипертония.

Витамин Д предпазва от рак на гърдата

Всяка жена се страхува това заболяване, какво може да се направи?