Гърци въртят коледни баници с БГ сирене

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Благоевград. Търговците в Неврокопския край очакват наплив от гръцки туристи в навечерието на Коледа. Те се надяват на добри обороти благодарение на клиенти от южната ни съседка. В последните месеци все повече гърци от пограничните селища пазаруват евтино в магазините в Неврокопския край. Доста отсобствениците на обектите признават, че разчитат на елините, за да вържат дваата края и да припечелят нещо.

Жители на Северна Гърция се кооперират по 3-4 души в един автомобил, за да им излезе доста по-тънко и разходът за гориво. Не пропускат да напълнят с по-евтино гориво и резервоарите на возилата си у нас. „Става въпрос за 30-40 километра в двете посоки. В замяна на това пълним торбите с различни храни. Повечето от продуктите са два пъти по-евтини в България. Редовно си купувам сирене и кашкавал от вашите бакалии”, твърди Георгиос, който живее в село до град Като Неврокопи. Твърди, че доходите на гърците са прилични, но са им орязани доста придобивки, които вземали преди. Затова всеки гледа да пазарува на по-ниски цени.

„Ние в Северна Гърция имаме късмет, че сме съвсем близо до границата с България. Не само се възползваме от евтините ви храни, но и се обличаме с дрехи от вашите бутици. Блузките тук са по 3-4 евро, а при нас са от 10 евро нагоре”, обяснява съпругата на Георгиос.  Интересът на гърци към община Гоце Делчев се засили в последните месеци.

Особено активни са в двата пазарни дни в града – в понеделник и петък. Тогава тук пристигат десетки автобуси, повечето пълни с гръцки пенсионери. Възрастните хора си организират екскурзии за един ден. А целта на пътуването им е да обиколят магазини и бутици, за да пазаруват евтини стоки. „По-голямата част от оборота ми се прави от клиенти от Гърция. По традиция те харчат доста пари за коледни подаръци за своите близки и роднини. Затова вярваме, че ще вдигнем оборотите през декември”, казва собственик на бутик за дрехи в центъра на Гоце Делчев.