Призрачни градове по света

2
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Призрачни градове са градове, които поради някаква причина са изоставени от своите жители и техните останки са се запазили в капсулата на времето. Призрачни градове има навсякъде по света, а причините за изоставянето им са разнообразни – природно бедствие, война, затваряне на местния завод, авария и други. Призрачните градове са идеалната дестинация за любителите на приключенията и странните места. Все пак, веднъж посетили такъв град ще усетите тягостната атмосфера на празните домове и улици и ще си зададете поне веднъж въпроса „Къде ли са сега тези хора или техните наследници?“.

Вече сигурно сте се сетили за първия призрачен град.

 

Припят, Украйна

Град Припят. Когато стане дума за призрачни градове, това е може би най-често споменавания. Град Припят се намира в Украйна и е построен през 70те години на миналия век за да обслужва намиращата се наблизо АЕЦ Чернобил. Подслонявал е около 50000 жители, почти изцяло обвързани с АЕЦ Чернобил – работници в централата и техните семейства. Спокойният живот за този град приключа изведнъж през 1986г., когато в Чернобил настъпва тежка авария и са изпуснати огромни количества радиоактивен материал. Градът е светкавично евакуиран за да се предотврати радиоактивно заразяване. Въпреки че на жителите на Припят им е разрешено да вземат само малки чанти и документи със себе си, днес почти не може да се открият домове, където да са останали ценности. Причината е, че Припят е бил разграбван откакто градът е изоставен.

Въпреки че Припят е заграден и има постове на входовете му, не е много трудно да се влезе в града. Дори има екскурзоводи, които предлагат разглеждане на Припят и следят посетителите за кражби и други посегателства върху останките.  За да бъдат предпазени туристите, вратите в града стоят отворени, за да се предотврати скупчването на радиация. Интересно е да се спомене, че Припят е основно място на действието в някои популярни компютърни игри.

 

Орадур сюр Глан, Франция

Орадур сюр Глан е малко селце във Франция, на 200км от Бордо. Този призрачен град разказва за ужасите на Втората световна война. На 10ти юни 1944г. градът е бил избран от немската дивизия, в близост, за назидание заради изчезването на немски офицер. Командващия на отговорната част смята, че местната съпротива е отговорна и нарежда жителите на селцето да бъдат събрани на площада. След това биват разделени – жените са затворени в църквата, а мъжете в няколко гаража и плевни. Случилото се по-нататък е ясно. Говори се, че от клането в Орадур сюр Глан е избягала само една жена. Селцето е изравнено със земята, а руините му са запазени до ден днешен като паметник на случилото се.

 

Агдам, Азербейджан

Призрачния град Агдам, както и Орадур сюр Глан, е сегашното си положение заради военен конфликт. Преди 1993г. градът е бил населяван от близо 40000 жители, преди да започне Нагорно-карабахският конфликт – между Армения и Азербейджан. Агдам е бил превзет през 1993г., а местното население принудено да се оттегли. Взето е решение Агдам да бъде напълно разрушен, за да се предотврати повторни завоюване от азербейджанската армия. През следващите години градът е обект на постоянен вандализъм – главно в търсене на строителни материали. Така Агдам се превърнал в призрачен град. Джамията е една от малкото сгради, останали непокътнати в Агдам. През 2010г. е съобщено, че джамията и околностите й са почистени, а джамията – ремонтирана.

 

Това е малка част от всички призрачни градове, но Агдам и Припят са пример, как сравнително големи градове могат да бъдат напълно изоставени за изключително малко време. Заедно с Орадур сюр Глан си приличат и по още нещо – всички са били изоставени през 20ти век.

Източници на информация за Призрачни градове по света:

Източници: http://en.wikipedia.org/

Снимки на Припят: http://sitesandspirits.blogspot.com

Снимка на Припят, АЕЦ Чернобил: http://en.wikipedia.org/

Втора снимка на Припят: http://thevelvetrocket.com

Снимки на Орадур сюр Глан: http://en.wikipedia.org/

Снимки на Агдам: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1064943 и http://www.geolocation.ws/