Странни места по света: Срещата на две морета

2
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Това е мястото, където два водни басейна се „срещат“. Защо, обаче, тази среща е сред най-странните места по света? Отговорът е прост – обикновено водните басейни се смесват лесно и реална „бариера“ между тях не съществува, освен условните граници, наложени от географията и картографията. Има обаче няколко странни места по света, където тази бариера е не само в картографията, ами е и видима на място. На пръв поглед снимките на тези места изглеждат подправени или пък хората си мислят, че има нещо свръхестествено. Всъщност, няма нищо свръхестествено, а обяснението за феномена е лесно и ще го видите по-подробно надолу в статията. Трябва да се спомене, че тези странни места по света не се срещат само при големи водни басейни, ами и при реките.

 

Срещата на Северно с Балтийско море

Срещата между Северно и Балтийско море е сред странните места на света, които се радват на голяма популярност в последно време. Мястото е Дания и по-скоро малкото северно градче Скаген. Скаген е популярен сред туристите, които идват до града за да зърнат едно единствено нещо – срещата на Балтийско и Северно море. В града има малък плаж, наречен Гренен, на който теченията на двете морета се пресрещат. На Гренен има тънка пясъчна ивица, която често сменя местоположението си заради теченията. Тук може ясно да се види как Балтийско и Северно море буквално се сблъскват. Всъщност, водите на двете морета никога не се смесват напълно, заради това може да се види тънка ивица, навътре между двете морета, която стои все едно като граница помежду им. Обяснението на странния феномен е, че двете морета не се сливат напълно заради различната си плътност. Тя е породена от различната соленост и температура на водата.

 

Аляска, Аляски залив

В интернет е широко разпространена снимка, на която се твърди, че е срещата между Балтийско и Северно море. Снимката я има и в тази статия. Всъщност, тя е снимана в Аляска, а според източника, на нея се вижда сблъсъкът между сладка вода и соления океан. Сладката вода идва от разтопени глетчери и разликата в плътността й спрямо солената поражда тази напълно видима граница помежду им. Тънката бариера между тях създава илюзията, че тъмната вода е по-дълбока и изведнъж среща някакво скално препятствие, но не е така. Двете течения в крайна сметка се смесват, но това става дълбоко под повърхността.

 

Река Амазонка и Атлантическият океан

Както казахме, това явление не се случва само между големи морета и океани. То е още по-добре различимо (особено от сателитни снимки)  когато налице имаме големи реки. Река Амазонка е най-пълноводната река в света, а според някои изчисления и най-дългата. Влива се в Атлантическия океан, на територията на Бразилия. Амазонка носи със себе си най-големите речни наноси, а силата й е толкова голяма, че течението се простира дълбоко в самия Атлантически океан. Придружено с голямата си ширина при вливането, не е странно, че местните понякога наричат мястото „Реката – море“.

 

Срещата на водите, Бразилия

Това странно място се намира също в Бразилия и в него отново става дума за Амазонка. Край град Манаус, реките Амазонка и Рио Негро пресичат своите пътища и текат, видимо, една до друга в продължение на 6 километра. Срещата на водите е сред главните туристически атракции на Манаус. Феноменът се дължи на разликата в плътността на двете реки, тяхната температура и скорост на течението. Река Амазонка тече със скорост няколко пъти по-бързо, а и температурата й е по-ниска от тази на Рио Негро. На сателитната снимка, лесно може да се видят двете реки – Амазонка с пясъчните си наноси и тъмния цвят на Рио Негро.

Интересното е, че при повечето странни места по света има научно обяснение, а не нещо свръхестествено. И точно тук се крие чарът им – редки природна явления, показващи истинското  въображение на природата.

 

Още от поредицата: