Саксийка за цветя от стара книга – Фото урок (Стъпка по стъпка)

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

За да добавите малко шармантност в интериора на Вашето жилище или пък, за да зарадвате някого с нестандартен подарък, не винаги е задължително да отделяте много време и средства.  Като например да си направите оригинална саксийка за цветя от стара книга…

За да си направите такава оригинална саксийка ще са Ви нужни:

* стара дебела книга
* малко почва, камъни или пясък
* мъх или някакво зелено покритие
* макетен нож
* лепило
* целофан или пергаментова хартия
* 2-3 малки сукулента, не повече

Как да я направите:

1. Няколко часа преди основната работа, нанесете тънък слой прозрачно лепило по цялата външна част на страниците. Не е необходимо да ги ‘наводнявате’ с лепило и да се престаравате – нужно е просто страниците да стоят заедно, докато Вие изрязвате дупката в книгата.

2. Изрязването на отверстието е най-трудната част от целия процес по създаването на Вашата оригинална саксийка. Очертайте предварително формата и размерите на площта, която ще ви бъде нужна, за да посадите сукулентите. С помощта на линия и остър макетен нож смело изрежете страниците по няколко наведнъж. Постепенно изрежете отвора, придавайки му дълбочина не по-малка от 4 см. Не е задължително дупката да бъде с изрядна форма, тъй като така или иначе ще се вижда само първата страница – за нея се постарайте! 🙂

3. Покрийте отвора с целофан или пергаментова хартия. Ако пък успеете да намерите тарелка с подобаващи размери – още по-добре.

4. Ако дебелината на книгата позволява, то за първи слой можете да поставите камъчета или пясък на дъното на дупката. Това ще обезпечи известен дренаж, за който сукулентите ще Ви бъдат изключително благодарни.

За втори пласт поставете пръстта, в която внимателно поместете растенията. Те са непретенциозни и не обичат много вода, а камъчетата ще предоставят възможност на водата да се стича и да остави корените в комфортното за тях сухо състояние. Ако няма място за камъчета не се тревожете, сукулентите ще живеят и без тях.

5. Покрийте почвата със сух мъх. Разбира се, можете да я оставите и непокрита, но със зелен покров композицията изглежда значително по-приятно и естетично.

6. Отрежете излишния целофан и ако е необходимо подгънете крайчетата му навътре, така че той изобщо да не се вижда.

Оригиналният декор е готов! Сукулентите се нуждаят от поливане един или два пъти в седмицата с мъничко вода. Старайте се докато извършвате това да не намокрите началната страница или още по-зле цялата книга! Растенията обичат ярката слънчева светлина, така че ги разположете на подходящо място.

Това е всичко!