Молинезия (Високоплавна, Широкоплавничеста)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

23.11.2012

Източник: Mr Edd.

Външни белези        Оцветяването на Високоплавната молинезия е много различно от един до друг представител. Една от разновидностите се отличава с черен гръб, кафяви преливащи до синьо или розово страни. Гръдната и коремната част на тялото са сребристо – бели, прорязани от няколко тъмни ивици. Перките често са осеяни с точици. Самките обикновено са по – бледо оцветени от мъжките. Съществуват и напълно черни форми. Не са изключение и албиносите.

 

Храна         Подходящи са тубифекса, дафниите, циклопсите, ларвите от комари, растителна и замразена храна.

 

Размножаване    Стимулиращо върху размножаването на молинезиите се отразява твърдата вода, добавянето на малко количество сол и повишаването на температурата до максималните препоръчителни за вида стойности. Бременната молинезия се забелязва по увеличението на размерите на коремчето й. Бременността трае 8 до 10 седмици. Молинезиите са живородни риби. На брой малките достигат до 240. След раждането, родилката трябва да бъде отделена от малките в общия аквариум, а те да бъдат захранени. Половата зрялост при младите молинезии настъпва на 5 – 6 месечна възраст за женските и двойно при самците.

 

Особености при отглеждането     Въпреки че Широкоплавничестата молинея понася добре сладката вода, е препоръчително в аквариума да се добавя и по един грам сол за всеки литър. 

 

Подходящи съжителства        Скаларии, Барбуси, Бети, Коридораси, Данио, Дискуси, Трихогастери, Гупи, Големи сомове

 

Неподходящи съжителства      Цихлиди, Златни  

 

 

Популярно име

Молинезия (Високоплавна, Широкоплавничеста)

Латинско име

Poecilia latipinna

Семейство

Живородни

Размери

10 см;12 см

Произход

Централна Америка (Мексико, Гватемала)

Обитаван слой на водата

горен

Минимална вместимост на аквариума

100 л

Оптимална температура

24 – 28 °C

Тип вода

сладка или солена

Ниво на трудност за размножаване