Ревюта на ресторанти, готварски рецепти, меню за разделно хранене – Торта „Гараш“

1
Добави коментар
ts.gigova
ts.gigova

за блата:
180 г пудра захар
6 белтъка
140 г смлени орехи
1 ч.л. ванилова есенция
1 и 1/2 с.л. бяло брашно
1 щипка сол
за крема:
300 г тъмен шоколад
250 мл пълномаслена животинска сметана
150 г кристална захара
30 мл Baileys
за глазурата:
100 г тъмен шоколад
30 мл зехтин
за гарниране:
кокосови стърготини

Преди няколко дни отпразнувах 24-тия си рожден ден. Обикновено рождениците само се веселят и посрещат гости, но ситуацията в нашето семейство стои по малко по-различен начин. Най-често някой си измисля какво му се яде, а аз се превръщам в Синята фея за един ден и започвам да сбъдвам кулинарни желания. И тази година не беше по-различно, майка ми реши, че ще е най-добре да приготвя леко позабравената торта „Гараш“ (да не се чудите после от кого съм наследила пристрастеността си към всичко шоколадово). Наистина беше страхотно отново да вкуся любимата си торта от детството. Още си спомням как, когато бях малка винаги исках да ми купуват Гараш за рождения ден, вместо онези глупави сметанови торти във формата на зайчета, пчелички, мечета и всякакви други приказни герои.

Тортата отнема известно време, така че – да започваме! В чиста и суха купа разбиваме белтъците със солта, постепенно добавяме и захарта, докато получим меки върхове. След това прибавяме брашното, ванилията и смлените орехи и внимателно разбъркваме със силиконова шпатула. Орехите може и да не са смлени на брашно, а да са на ситни парченца, това е изцяло ваш избор и въпрос на вкус.

Разделяме сместа на четири равни части и застиламе кръгла тава с леко намазнена хартия за печене. Аз използвах 22 см силиконова форма без да слагам хартия и нямах почти никакъв проблем с отлепянето на блатовете. Също така можете да печете едновременно и четирите блата, стига разбира се да имате четири еднакви форми … е, аз нямам, така че си пекох блатовете един по един във въпросната силиконова форма. Печем в загрята до 180 градуса фурна (с вентилатор) за около 10 минути или докато блатът добие карамелен цвят.

В тенджерка слагаме сметаната и захарта да кипнат на среден огън. Отдръпваме ги от котлона и добавяме начупения шоколад (300 гр).

Разбъркваме, докато се разтопи и оставяме 15-20 минути на студено, докато сместа се охлади и добавяме Бейлиса. След като кремът е напълно изстинал и се е стегнал го разбиваме с миксер за 3-4 минути, докато промени цвета си към по-светъл.

В широка и плоска чиния, в която ще сервираме тортата започваме да редим блатовете, а между тях мажем с шоколадовия крем.

Стените също се покриват с шоколадовата смес и тортата се оставя в хладилник за няколко часа.

Разтопяваме шоколадът за глазурата на водна баня и добавяме на тънка струйка и зехтинът. Разбъркваме и покриваме тортата с готовата глазура. Поръсваме с кокосовите стърготини и връщаме в хладилника до момента на поднасяне.

* Рецептата е адаптирана от телевизионното предаване „Бон Апети“