8 стила в съвременния интериор

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

8 стила в съвременния интериор

30.11.2012 г.

Декоративните стилове в интериора са еволюирали през вековете, в отговор на постоянно променящите се естетически вкусове на хората. Всеки нов стил се заражда на базата на тези, които са съществували преди него и отразява по някакъв начин характеристиките на времето и обществото. Ето някои от основните интериорни стила, господстващи в по-малка или в по-голяма степен в съвременното общество.

Рустикален шик

Характеризира се с бели стени, подове и тавани, старинни предмети и „овехтяла“ мебелировка. Меките цветови акценти фокусират вниманието и придават женствено усещане на интериора. Произведенията на изкуството са често срещани при този стил. Те внасят колорит в интериора и подсилват усещането за отминали епохи. От шарените декоративни възглавнички, през глинените съдове, до картините и фотографиите по стените, старинните детайли допринасят за очарованието на този стил.

Шведски стил

Еклектичното излъчване се постига чрез модерния подход в обзавеждането, наречен максимализъм, което означава да постигнеш максимално много в малки пространства. Това което някои биха определили като тюрлюгювеч, всъщност е умело подредена композиция от цветни предмети, подредени с цел да постигнат максимално визуално въздействие.

Съвременен стил

Забележителните характеристики на дизайна включват мебели с оригинална форма в ярки контрастни цветове, открояващи се на фона на чистите стени и под. Обзавеждането е сведено до минимум, а семплият и просторен интериор създава усещане за свобода.

Традиционен стил

Традиционният стил създава усещане за непреходност и монументалност. Характерни за него са земните тонове: бяло, сиво, кафяво и т.н., както и естествените материали, като: камък, дърво, метал и др.

Еклектичен стил

Както подсказва и името на този стил, той варира и може да поеме в себе си елементи от всички останали стилове. Цветовете, материите и формите са най-различни, в зависимост от вкуса на обитателите. Обикновено хората избират този стил, защото харесват определени черти от всички други стилове и искат да ги включат по някакъв начин в интериора на дома си.

Вътрешна градина

Повечето домове, декорирани в този стил, имат слънчеви интериорни пространства, стъклени стени и изобилие от растения. По този начин интериорът и екстериорът си взаимодействат, като целта е да се заличи границата между двете пространства. Градинските мебели и живите цветове използвани в интериора създават усещане за живот на открито.

Азиатски стил

Разположението на елементите в помещението е от съществено значение при азиатския стил. Централната част на стаята трябва да се остави свободна, като символ на отвореността на сърцето, една от основните ценности в азиатската култура. Преобладават земните нюанси, а ярките цветове се използват за създаване на декоративни акценти.

Минимализъм

Основната идея на този стил е липсата на каквато и да било декорация. Той отхвърля разкрасяването на помещенията, типично за класическия и традиционния стил, и е дълбоко повлиян от японските тенденции в интериора. Когато е проектиран добре, един интериор в минималистичен стил излъчва усещане за спокойствие и тишина.

Източник: designer-daily.com
Посещения: 1208