Бойкот на новата конституция в Египет

1
Добави коментар
Galana
Galana

Бойкот на новата конституция в Египет
3.12.2012

Професионалната организация на египетските съдии призова своите членове да бойкотират предстоящия на 15 декември референдум за проекта за нова конституция, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция МЕНА. Съдиите отправиха този свой апел след като се проведе среща между ръководния орган вчера в Кайро. Решението за бойкот, което се е взело е било единодушно сред всички членове на клубът. Решенията на Клуба на съдиите все пак не са задължителни за неговите членове.

От организацията вече остро осъдиха указът, който бе издаден на 22 ноември, с който указ Морси си беше присвоил правомощия, в това число и съдебен имунитет за своите решения. По-рано вчера Конституционният съд на Египет обяви, че спира работа, докато управляващите ислямисти не прекратят натиска върху него. Стотици привърженици на президента Мохамед Морси, който бе избран като кандидат на „Мюсюлмански братя“, блокираха достъпа до съда и не му позволиха да разгледа въпроса за конституционността на комисията, изготвила проекта за нова конституция.

Египетският президент ускори приемането на новата конституция, в която е затвърдена ролята на ислямското право – шериата – като основен източник на законодателството, за да предотврати евентуалното блокиране на процеса от съдебната власт.