Окланд – градът на платната – тема за Нова Зеландия – Idi.bg

7
Добави коментар
tao
tao

 

 

Окланд е най-големият град в Нова Зеландия с популация от над 1 милион души. Познат е като „града на платната“ заради големия брой яхти, които красят пристанище Waimeata и залива Hauraki. Окланд би могъл да бъде познат и като „града на вулканите“, тъй като голяма част от пейзажите му се дължат на факта, че е построен върху Окландското вулканично поле, което се състои от около 48 вулкана. Всички вулкани са заспали, но вулканичното поле като цяло не е.

Окланд също така е и най-големият град в Полинезия. Голямото културно разнообразие на града често се отпразнува чрез фестивали и спортни състезания. В Окланд има какво да се види, като малка част от забележителностите, които биха представлявали интерес за туристите са: Auckland War Memorial Museum (който въпреки името си не е посветен на войната, а и е най-добрият в Нова Зеландия), Sky Tower, хълмовете Waitakere и откритият битпазар Otara Flea Market.

Ботанически градини Окланд (Auckland Botanic Gardens)

 

 

В градините се влиза свободно, а тези 65 хектара са едно чудесно място, на което да изкарате следобеда, разхождайки се сред красивата флора. Можете да си наемете гид или просто да обикаляте наоколо, като откривате сами разнообразните зони. Сукулентите изглеждат така, сякаш са изскочили от праисторията, а зеленчуковата градина винаги е интересна. Най-добрият начин да стигнете до градините е с кола, макар че можете да се качите и на автобус от Britomart Transport Centre в квартал Central Business District.

Окланд Харбър Бридж (Auckland Harbour Bridge)

 

 

Това е иконична забележителност за Окланд. Мостът е дълъг над километър и свързва пристанище Central Business District със северния бряг. Отделете време, за да видите тази внушителна структура с 8 платна. Отстрани на моста са прикрепени прътове, на които гордо се развява флагът на Нова Зеландия. От моста се разкрива прекрасна гледка към Окланд и особено към пристанището Westhaven Marina. То има възможност да „приюти“ 1900 лодки, което го прави едно от най-големите пристанища в Западното полукълбо. Вляво от моста можете да видите и историческата розова сграда на захарната рафинерия Chelsea Sugar Refinery. Окланд Харбър Бридж ще Ви предложи нещо повече от хубави гледки – той ще се хареса и на онези, които обичат адреналина. Ако сте сред тях, можете да се възползвате от скоковете с бънджи, които се организират, или пък да се включите в някоя от групите, които изкачват моста.

Пътят Karangahape

 

 

Ако дългото му име Ви стряска, не се притеснявайте, тъй като почти никой не го използва- местните го наричат просто „K.Road”. Това е една еклектична улица, която се оприличава на квартал с червени фенери, но всъщност е много повече от това. Днес на улицата ще намерите кафенета, бутици, галерии и нощни клубове. Това е мястото, на което всички се забавляват заедно, а животът не спира да кипи 24 часа в денонощието. Тук ще откриете и най-креативните хора. Денем, К.Road е чудесно място да пийнете кафе или да разгледате магазините, а когато падне нощта можете да се отправите към някой от интересните барове. Освен всичко друго, тук винаги ще откриете и интересни събития, които се провеждат на открито.

Маунт Еден (Mount Eden)

 

 

Пътуването Ви до Окланд няма да бъде завършено ако не посетите и Маунт Еден. Името му на маорски език е „Maungawhau” (планината на дървото Whau). Това е най-високата естествена точка на Окланд, от която ще се насладите на прекрасни гледки. От върха на планината най-добре ще оцените факта, че Окланд се намира върху провлак и почти във всяка посока ще видите водни площи. Преди да се отнесете в мечти покрай гледката, вижте какво се крие и в кратера – земята е все още леко утъпкана, тъй като дълги години мястото било заселено от маорите и осигурявало тяхната прехрана. От тук лесно можете да се ориентирате – на север ще видите Sky Tower и Central Business District, а в далечината ще видите Девънпорт и Mount Victoria. На запад са хълмовете Waitakere, на юг – легендарният Еден Парк (може би най-известното ръгби игрище в света), а на изток ще видите плажовете на Mission Bay и островите в залива Hauraki. Насладете се на всичко това и се оглеждайте за птицата киви, тук ще имате една от редките възможности да я уловите в обектива си – ако имате късмет, разбира се.

Зоологическата градина (Auckland Zoo)

 

 

Зоологическата градина на Окланд е дом на над 770 животни, като са представени 135 различни вида. Има тигри, слонове, лемури, червени панди, хипопотами и специална селекция от австралийски видове птици. Зоопаркът се намира до музея на транспорта (Museum Of Transportation – MOTAT) и можете лесно да стигнете до него с кола или такси от Central Business District. Зоологическата градина провежда няколко иновативни програми, като например срещи с животните на четири очи, а има и голям шанс да видите как животните се хранят. Едни от любимците на жителите на Окланд са слоновете Кашин и Бурма, които лесно ще засечете да се хранят, тъй като на ден изяждат по над 100 кг всеки. Проверете програмата на зоопарка, тъй като се провеждат и интересни мероприятия и тематични вечери. През лятото се организират дори концерти и филмови вечери, които започват след като приключат обичайните работни часове на зоологическата градина.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2822 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност