В хармония: Как да овладявате емоциите

38
Добави коментар
ivon4etyyy
ivon4etyyy

Хората изпитват толкова много емоции, от еуфория до апатия и гняв. Добре е поне в някаква степен да се научите да сдържате емоциите си или да ги овладявате така, че да поддържате здравословни отношения с околните, особено ако сте в работна атмосфера или пред непознати. Освен това трябва да се научите да разпознавате емоциите, за да можете да ги координирате с хората покрай себе си и с околната среда, в която се намирате.

1. Разпознайте и приемете емоцията. Фокусирайте се върху напрежението и това как тялото ви се напряга, когато сте под стрес. Вижте как стискате юмруците на ръцете си, когато се ядосвате. Забележете тези промени и приемете емоцията, като си кажете, че е нормално да сте ядосани, гневни или изплашени.

2. Вземете си почивка от емоциите. Ако се чувствате претрупани с емоции, положителни или не, опитайте се да стъпите встрани от тях, да си дадете малко почивка, да ги анализирате колкото се може по-обективно. Занимайте се със спорт, дишайте, прочистете мисълта си, за да не изпуснете нервите си, да се разгневите или да нараните някого със своите думи или с действия.

3. Разсейте се с някаква дейност. Потърсете си някаква дейност, с която да се разсеете, почетете книжка, поиграйте на нещо. Понякога някакво хоби може да озапти силния гняв или напрежение от някаква кавга.

4. Говорете с приятел. Понякога е много по-лесно да изкарате парата от гнева или разочарованието си, ако говорите с приятел, който може да ви успокои и да ви помогне да видите нещата много по-ясно отстрани. Дори да е субективен съветът, който може да ви даде приятел, той може да ви е полезен.

5. Заровете се дълбоко във вътрешните страхове на съзнанието си. Гневът често се отключва от страх, затова няма как да го редуцирате, ако не достигнете до основата на емоцията. Трябва да установите от какво се страхувате и да си дадете яснота за това кое е отключило този гняв. Единствено като премахнете причината за емоцията, можете да я озаптите.