Бандата на Таки укрила 50 млн. лв. данъци

1
Добави коментар
mignews
mignews

Бандата на Таки укрила 50 млн. лв. данъци

Банда, укрила над 50 млн. лева данъци за 4 години, бе разбита след спецакция на антимафиоти, ДАНС и спецпрокуратурата. „Фирмата“ е „дедесарската къща“ на арестувания в Дубай подземен бос Христофорос Аманатидис-Таки. Бандата е била ръководена от жена. Разследването на спецпрокуратурата установило, че 41-годишната Поля Пеева застанала на чело на групата през 2008 г. Помагали й Спасена Генчева, Любомир Драгостинов, Антон Събев, Юрий Стефанов и синът на Дойчин Мирянов – Руслан. Братята Дойчин и Димитър Мирянови бяха съдружници на покойния контрабандист Иван Тодоров-Доктора и дясната му ръка Петър Петров-Амигоса. Четиримата заедно с Цвета Манавска бяха подсъдими за пране на 100 млн. лв. от контрабанда на цигари в Македония. Амигоса бе осъден на 3 години затвор, а братята Мирянови оправдани.

За да укрива ДДС, групата, която се занимавала с внос на млечни продукти и шоколад, използвала кухи фирми. След вноса се декларирала само половината стока, а другата се продавала през фиктивните дружества. Засега безспорно е установено, че хазната е била ощетена с 14,3 млн. лева. Но се очаква сумата да набъбне значително до края на разследването.

Пеева търгувала и с истински фирми, но без да издава фактури. Участниците в схемата пък всяка седмица получавали на ръка по 200 000-300 000 лв. С тези суми те плащали за внесената от групата стока. Отново обаче пачките минавали през кухите фирми. Първо „служителите“ превеждали парите по сметката на фиктивното дружество и после нареждали от негово име плащането. Трима от групата са били спипани в столичния кв. „Младост 3“, а антимафиотите са ударили над 20 апартамента и офиса в София. При акцията са били намерени 280 000 лв. НАП е запорирала и 5 000 000 лв. в сметките на задържаните.  На адресите са намерени 50 печата на фирми, подправени печати на НАП и нотариуси, както и фалшиви пълномощни.  От прокуратурата ще искат всички участници в схемата да останат за постоянно в ареста.

Две от арестуваните дами Поля Пееева и Спасена Генчева препирали часто от укритите пари в две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, установили разследващите. Пеева е съдружник в дружеството „Милки груп био“ с офшорката „Плинер консулт“, регисрирана на Сейшелите. По същата схема Спасена Генчева управлява фирмата „Ритейл Фуудс“ в съдружие с компанията „Бертолина лтд“ от островите. Друг от задържаните Любомир Драгостинов е „дясна ръка“ на един от най-известните контрабандисти в странат, който работи от години с хората на бившата ВИС-2 и Таки, твърдят спецполицаи.