Напусна ни примабалерината Люба Колчакова

2
Добави коментар
dejzi
dejzi

Българската примабалерина Люба Колчакова е починала  на 85 години. Тя е  в старческия дом в Черноморец, съобщава 24 часа. Професионалната балерина ще бъде погребана днес в гроба на майка си Вера в града. Люба Христова Колчакова е родена на 22 март 1927 година в Анкара.

Тя е една от първите български професионални балерини. Активният ѝ период е 1940 – 1960 година. Тя е примабалерина на Софийската народна опера до 1967 година.

Изпълнявала е ролите на Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ на Чайковски, Жизел и Мирта в „Жизел“ на Адолф Адам, Лиза в „Съперници“ на Паул Хертел, Мария в „Бахчисарайски фонтан“ на Борис Асафиев, Тао-Хоа в „Червеният мак“ на Райнхолд Глиер, „Есмералда“ в едноименния балет на Чезаре Пуни, Лауренсия в едноименния балет на Александър Крейн, Румяна в „Хайдушка песен“ на Александър Райчев, Гаяне в едноименния спектакъл по музика на Арам Хачатурян. Тя е първата българска балерина, изпълнила главната роля в „Умиращият лебед“ от Камий Сен-Санс.

От 1972 до 1983 година работи като художествен ръководител на балета на Бургаската опера. През 2005 година излиза биографичната книга „Люба Колчакова – Танцуващата“ с автор Румяна Емануилиду. На 6 декември 2008 година балерината е обявена за почетен гражданин на Бургас.

Снимка:bg.wikipedia.org