Какво да направите ако ви мъчи диария?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Първата и най-важна стъпка, която трябва да направите при поява на диария, е да въз­становите течностите, които сте изгубили.

Приемайте много вода, ябълков сок, елек­тролитни напитки като рехидрин, изостар или пилешки или телешки бульон. Избяг­вайте млякото, киселите плодови сокове и храни, за които подозирате, че натоварват стомаха ви. След като диарията поотмине, преминете на диета с банани, ориз, ябълков сос, чай и препечени филии.

 

ЛЕКАРСТВА

Медикаментите, които спират диарията, понякога помагат, но не се препоръчват в случаите, когато тя е причинена от бактерии или паразити, защото така ще се възпре­пятства „очистването” на червата от микроорганизмите, причинили диарията, и по този начин проблемът се удължава. В тези случаи антибиотиците могат да помогнат. Вирусната диария обикновено преминава от само себе си. Лекарят може да ви препо­ръча лекарството лоперамид (имодиум), което забавя чревния пасаж.

 

СИМПТОМИ

Воднисти или много меки изпражнения, изхождания повече от три пъти на ден.
Болки или спазми в корема, подуване, га­дене и температура.
Кръв в изпражненията, което е сигнал за сериозна инфекция.

 

ПРИРОДНИ МЕТОДИ

Затягащите (адстрингентните) чайове от камшиче, листа от малина или къпина могат да успокоят възпалените черва. Семената от индийски живовляк осигуряват разтво­рими фибри, които могат да повишат консистенцията на изпражненията. За да не се предизвика запек, пийте много вода. Пробиотиците на капсули (ацидофилус), както и киселото мляко възстановяват нормалната чревна флора. За да имат ефект, те трябва да се приемат всекидневно.

 

НОВИНИ

Добри новини за туристите – разработва се нова ваксина за защита срещу ентеротоксигенната Е coli (ЕТЕС), бактерията, причиняваща повечето случаи на „туристическа

 

ФАКТИ

Приемът на над 1000 мг витамин С дневно може да причи­ни диария.
Най-застрашени от „туристическа диария ” са туристите, посещаващи Индия, Египет, Ма­роко, Гамбия, Тунис и Кения. Но 10% от посе­тителите на европей­ски курорти също получава диария.