Секси данъчни под прикритие за осми декември

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

500 данъчни служители под прикритие ще тръгнат в края на седмицата по зимните курорти и столичните заведения, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

На мушката на проверяващите са курортите Боровец, Пампорово и Банско, които се очаква да бъдат окупирани от студентите. Традиционно проверките започват вечерта преди 8 декември, когато служители на „Оперативен контрол” се появяват в набелязаните кръчми. Секси данъчни завардват култовите заведения, за да проверят дали крият обороти. Красавиците, които бяха кръстени на галено от шефове на заведения Цепелини, следят зорко дали се издават касови бележки за всяка чаша уиски и водка, както и билетчета за платен вход.

Освен за издаването на касовите бележки данъчните ще следят и как се плащат хонорарите на изпълнителите в кръчмите по празниците – на ръка или с договор. След акцията срещу чалгаджиите, която започна миналата година, повечето от тях изкарали на светло хонорари от порядъка на 20 000 – 30 000 лв. на месец.

Освен това виртуални данъчни ще следят за укриване на обороти в кръчмите в София и по зимните курорти по празниците. Благодарение на връзката на касовите апарати със системата на НАП „онлайн инспектори” вече си набелязват заведения и хотели, които ще бъдат проверени на 8 декември, Коледа и Нова година.

Според експертите на мушката на НАП ще попаднат кръчми, които имат много нает персонал, побират много гости, но отчитат дневни обороти под 100 лева.

С онлайн връзката много по-ефективно ще се определят порядъчните търговци от останалите и така ще се завиши и ефективността на данъчните проверки, категорични са от НАП. По груби сметки от приходната агенция очакват 3 пъти по-големи разкрития от миналогодишните проверки.  

Наблюденията на заведенията ще се извършват по два начина – тайно и явно. При първия начин служител на НАП прави оценка на риска и набелязва кръчмата. След това няколко дни поред екип от данъчни я посещават инкогнито и си поръчват за своя сметка. След известен период те се връщат в заведението и искат книгата с касовите отчети. Целта е да проверят дали техните касови бележки присъстват в касовия апарат на заведението. Във фискалните устройства остава огледално копие от всеки издаден фискален бон. Търговецът е длъжен да го пази 3 месеца в обекта си, а после още 5 г. в склада или офиса. Ако огледалната касова бележка липсва, това е сигурен знак, че апаратът е бил манипулиран.

Тогава на собственика се налага глоба, а освен това му се дава 10-дневен срок да върже всичките си фискални устройства със системата на НАП, за да предават дистанционно данните за оборота директно в приходното ведомство. Ако търговецът не изпълни предписанията, на единадесетия ден бирниците идват и му запечатват обекта. Освен това му се налага и глоба, която при системни нарушения може да стигне и 10 000 лв.