Лечение на депресия с билки

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Жълтият кантарион има свойства на естествен антидепресант. Действието му се съ­стои в това, че забавя поемането на серотонина от мозъчните клетки, в резултат на което хормонът, подобряващ настроението, се задържа в синапсите между невроните по-дълго.

 

Най-вероятно ще трябва да вземате билката 3-6 седмици, преди да почув­ствате нейния ефект. Изберете добавка под формата на таблетки със съдържание 0,3% хиперицин (активно вещество) и приемайте 200-300 мг три пъти дневно.

Внимание! Не приемайте жълт кантарион в съчетание с антидепресанти като флуокситин (прозак), пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт) или с успокоител­ни, защото комбинацията може да предизвика опасно повишаване на кръвното наля­гане. Има вероятност билката да намали действието на лекарства за СПИН, на меди­каменти, които потискат отхвърлянето на трансплантирани органи, разреждащи кръвта препарати (антикоагуланти) и противозачатъчни.

В Германия има установена практика лекарите често да предписват билки и точно затова жълтият кантарион е най-разпространеният антидепресант. Въпреки че се из­ползва за лека до умерена форма на депресия, според едно изследване сред 200 души с тежка форма на депресивно разстройство ефектът на билката бил аналогичен с този на традиционните антидепресанти.

Съществува и друга добавка – SAM (S-аденозил метионин), която може да се окаже полезна при депресия, но трябва да се проведат по-задълбочени проучвания.

 

ДА ХВЪРЛИМ СВЕТЛИНА ВЪРХУ…Сезонните Афективни Разстройства (CAP)

 

Сезонните афективни разстройства (CAP) са друга форма на депресия, която настъп­ва през зимния период, когато светлата част от денонощието намалява. Дължи се на нарушен баланс на хормона мелатонин в мозъка, който регулира състоянията на бодърстване и сън. Зимната депресия може да се преодолее, като се осигурява по-голямо количество слънчева светлина, особено в сутрешните часове. Спалнята трябва да е затъмнена, а стените на останалите стаи – боядисани в светли цветове, щорите трябва да са вдигнати, а завесите – събрани, за да пропускат светлината; сядайте близо до про­зореца и излизайте на следобедни разходки. Възползвайте се от фототерапията – изла­гане на ярка светлина, излъчваща се от светлинна кутия, няколко часа на ден.

 

Публикувано в категории: Психика и здраве

Автор simeonova

Най-добрите билки за релаксация на мускулите

Прочетете какви билки можете да използвате при нужда.

Научете какво се лекува с черен оман (зарасличе) – народна медицина

Още войните на древния Рим са използвали черния оман (Symphitum officinale L.) за лечение на ставите, зарастване на рани и заздравяването на костите.

Лечение с каланхое – използване на тинктура и сок

Много хора имат у дома си това стайно растение, но не всеки знае, че то е алтернатива на известния женшен и помага за лечение на много заболявания.

Билки хармонизират енергиите и връщат здравето

Китайската медицина учи, че повечето болести се появяват заради липса или застой на енергии

Депресията причинява …артрит?

Депресията обикновено се коментира само като проблем от психологическо естество. Това нарушение на здравето обаче се отразява и в чисто физиологичен план.

Билкарят Косьо Любенов: Родопското чудо зеолит прочиства кръвоносните съдове

Косьо Любенов е един от най-добрите билкари в България. Освен билки, той използва и минерала зеолит за лечение.

Силата на билките от Алтай

Областта Алтай е считана за един от най-екологично чистите райони на нашата планета.

Огледалата разболяват и причиняват депресия?

Огледалото е обект на доста митове, легенди и приказки

БОДИЛАКС – трайно решение на запека и килограмите!

Запекът /хроничната обстипация/ е широко разпространено заболяване, сравнително по-често сред жените и с напредване на възрастта, все повече хора над 60 г. възраст се оплакват от затруднение в дефекацията, поради което прибягват до употребата на очистителни средства.

Какви билки помагат при проблем с ушите?

При проблем с ушите можете да ползвате следните билки

Преборете стреса с тези билки

Стрес, напрежение, неочаквани събития, трудности в работата или в следването. Имаме нужда от билки и полезни средства, с които да възстановяваме нашите сили

Вижте тези 12 правила, ако страдате от алергия или астма!

Без да се товарите с повече излишна информация, разгледайте основните правила на здравословното хранене. Те помагат за добро самочувствие, за загуба на тегло, против алергии или астма.