Как цветът на банския ни може да ни спаси живота

1329
Добави коментар
AleksM
AleksM

Проучване от 2020 г. оценява видимостта на различните цветове на детските бански костюми. Те се оказаха най-безопасни. Alive Solutions, организация, специализирана в предотвратяването на удавяне във вода, проведе проучване, за да провери кои цветове на банските са най-видими, от повърхността. Идеята е, че ако цветът на банския е по- ярък, по-лесно ще държим детето под контрол.

„Ние правим изследвания на удавянията и знаем, че видимостта е важна за ранното откриване на давещ се човек“, обясни Натали Ливингстън, съосновател на Alive Solutions. „Като спасители и професионалисти във водните спортове, ние знаем, че има определени фактори, които правят хората по-лесни или по-трудни за виждане под вода.“ „С тази информация като контекст започнахме да търсим бански костюми за нашите деца и осъзнахме, че много родители купуват на децата си бански костюми, които са наистина сладки и модерни, но биха накарали детето им да изчезне под водата много бързо“, обясни тя.

За да извършат проучването, изследователите разграничиха различните водни ситуации, които могат да възникнат. Така беше оценена интензивността на цветовете в басейни, езера и плажове. Бяха оценени и 14 нюанса бански костюми, от най-ярките и наситени цветове до най-тъмните и скучни. Видимостта също беше разграничена въз основа на това дали банският костюм е на повърхността или е потопен.

Кой е най-добрият цвят за банския костюм?

След оценка на различните цветове, екипът на Alive Solutions стигна до заключението, че най-малко видимите бански костюми и следователно най-малко безопасните са белите, сивкавите и светлосините. При тестовете на езерото белият цвят беше доста видим, но лесно се бъркаше с отражението на светлината върху водната повърхност, така че също не се препоръчва.

Изследователите също съветват да не купувате бански костюми в тъмни цветове като лилаво и черно. Въпреки че изглеждат добре, могат да бъдат сбъркани с мръсотия, листа или сянка. Що се отнася до най-безопасните бански костюми, препоръчани от екипа на Alive Solutions, изследователите подчертават по-специално неоновите цветове. Тези „ярки“ нюанси са тези, които осигуряват най-добър контраст във всички водни контексти, както в басейни, така и в езера.

Въпреки това, в случай на басейни със светло дъно, неоново розовото и оранжевото бяха най-видните. Докато в езера и басейни с тъмно дъно неоново оранжевото, неоново зеленото и неоново жълтото бяха най-видими.

В заключение, според изследователите на Alive Solutions, ако искаме да изберем безопасен вариант, най-универсалният вариант ще бъде неоново оранжевото. Този избор може да направи голяма разлика в предотвратяването на инциденти.

Други важни предпазни мерки

От организацията също напомнят, че изборът на правилния цвят е важен, но не е най-важното. Те предупреждават, че видимостта в езерата е намалена до нула на дълбочина само 60 сантиметра във всички тествани цветове, дори неоновите цветове. Затова ни напомнят, че е жизнено важно да използваме спасителни жилетки в открити води.

Бански костюм в неонов цвят може да помогне на детето да се намира по-лесно във водата. Обучението на децата по плуване и гарантирането, че винаги са под наблюдението на отговорен възрастен, е от съществено значение за гарантиране на тяхната безопасност.

 

Източник :La Razon