Откриха екзопланета с най-елипсовидната орбита

465
Добави коментар

Астрономи откриха нова екзопланета, която се движи по много силно сплесната елипсовидна орбита, поради която температурата ѝ варира значително. Има само една планета открита досега, която е с подобна, но по-слабо сплесната орбита, а тези планети се превръщат в горещи газови гиганти, или горещи Юпитери, така че това откритие показва етап от този процес.

Планетата обикаля около звезда, която от своя страна обикаля около звезда близнак. Двойните звезди не са необичайни, но взаимодействията между точно тези звезди създават издължена орбита, поради която планетата е напът да се превърне в горещ Юпитер, разказват изследователите в новото проучване.

Досега им открити около 5600 екзопланети, като 300 до 500 от тях са подобни на горещ Юпитер. Само че Юпитер ще обиколи веднъж Слънцето за 4 хиляди земни дни, а тези планети го правят по веднъж на всеки няколко дни.

Първоначално, газовите гиганти са по-далеч от звездата си, след което се приближават, но не е особено ясно как такива масивни планети се установяват по орбити, които ги доближат толкова много до звездата.

Откритието е важно, защото астрономите отдавна стърсят планети подобни на Юпитер, за да научат защо някои от тях стават горещи и как се доближават до звездата.

Подобно на други екзопланети, и тази е открита по информацията за „сянката“ по пътя ѝ около звездата, след което се изчислява орбитата по гравитационните колебания на звездата. Така се установява, че това е пет пъти по-голяма планета от Юпитер, която обикаля по силно ексцентрична орбита за 167 земни дни. Това е овал, но значително сплеснат и всъщност новата планета е екзопланетата с най-сплесната орбита, открита досега. В резултат, тя се приближава изключително много до звездата си, след което се отдалечава значително.

Такива планети са много редки, тази е едва втората и се приближава до звездата на почти 4.8 милиона километра. За сравнение, разстоянието между Меркурий и нашето Слънце е 58 милиона киломера.

Такава орбита предизвиква силни температурни колебания в рамките на планетарната година.

„Температурата на върха на облачния слой е достатъчно висока, за да топи титан по време на дните, в които се приближава най-много до звездата.“ казва един от вторите на проучването, Джейсън Райт.

„По време на по-голяма част от обиколката си, тя е далеч като в най-далечната точка, температурата на върха на облачния слой е като в топъл летен ден на Земята.“

Другото необичайно за планетата е, че тя се върти в посока, обратна на въртенето на звездата си, рядко явление, което не се среща при повечето екзопланети и не се случва в нашата Слънчева система.

Интересно е как и защо планетата се върти в такава орбита, така че изследователите създават модел, с който да изследват това. Те установяват, че планетата се е образувала далеч от звездата си и е започнала обиколки в отдалечена орбита, подобна на тази на Юпитер. Поради наличието на втора звезда, с която първата не в синхрон, както е обичайно при такива звезди, гравитационното влияние на втората звезда върху планетата „разпъва“ орбитата ѝ по този начин.

С всяка обиколка се губи от енергията, която отдалечава звездата и така след стотици милиони години, орбитата ще се свие до няколко дни и ще се стабилизира както става при другите подобни газови гиганти. Тогава планетата ще стане горещ Юпитер, тоест климатът ѝ ще се измени значително.

Сега изследователите ще се опитат да видят тази планета с телескопа Джеймс Уеб, за да изследват по-добре този етап от еволюцията на планетите, подобни на Юпитер и техните звезди.

 

Източник: CNN