Гарваните могат да броят до четири, установи ново изследване

348
Добави коментар

„Пилешки мозък“ не е точно обида, когато стане дума за гарвани. Те могат да броят до четири, установява ново изследване. И не само да броят, а и разпознават различните числа. Как се стига до това откритие и какво точно е  неговото значение? Отговорите дава Лабораторията по животинска психология към университета на Тюбинген.

Птиците разпознават числата в подобен на човешкия процес на научаване на малки деца да броят и да разпознаят колко обекта има пред тях.

„Хората нямат монопол над уменията като мислене с числа, абстракция изработване на инструменти или планиране.“ казва експертът по животинска когниция Хедър Уилиамс. Тя смята, че никой не би трябвало да е изненадан, че гарваните са умни.

В животинското царство, боренето не е присъщо само за гарваните. шимпанзетата могат да се научат да борят и да разбират смисъла на числата, подобно на малките деца, но те са ни близки роднини в сравнение с гарваните.

Според новото проучване, гарваните, подобно на малките деца, се научват като асоциират стойност с дума и могат да броят на глас.

В животинското царство „броенето“ на звуци, или отговорът със съответния брой не необичайно явление и се среща при птици, насекоми, жаби. Това обаче може да бъде несъзнателно действие, реакция.

Така, екипът провежда експеримент като обучава три гарвана в повече от 160 сесии. Те се учат да асоциират визуални и звукови сигнали индексиращи числата от 1 до 4 и да ги повтарят със съответен брой звуци. Например, гарванът вижда светещо число и чува определен звук, който е сигнал за него да „брои“. Той трябва да отговори с брой звуци, отговарящи на изписаното число. При правилен отговор, получава награда.

С течение на тренировките, гарваните започват да отговарят по-бавно, което според изследователите значи, мозъците им консолидират информацията от визуалния и звуковия сигнал, за да планират колко звука да издадат. Те също успяват да забележат, че са сгрешили, ако издадат погрешен брой звуци в много от случаите.

През 20 век се счита, че животните не са способни да планират, а просто реагират на средата, но много изследвания от последните години показват нещо различно. Сегашното изследване установява, че гарваните са способни да синтезират информацията, която получават, за да дадат по-добър отговор и това вероятно е умение, което те контролират, а не е просто отговор на стимул.

Интелигентността на гарваните се изследва от десетилетия, така че това, на пръв поглед специфично проучване, всъщност се вписва добре в изследванията. За гарваните се знае, че могат да си изобретяват инструменти, за да достъпват храна, а според едно проучване, те даже имат и система от правила. Ползват и голям набор от звуци, които озадачават учените.

Идеята, че гарваните могат да броят датира от 1968 г. когато Ирен Пепърбърг, експерт по животинска когниция, смята, че гарваните си избират колко звука да издадат когато „говорят“ с последователности от звуци и заключва, че това умение не се вписва в хипотезата, че животните имат само умения, с които да оцеляват.

Проучване от 2015 г. пък изследва мозъците на гарвани, които са научени да разпознават групи от точки и установят, че мозъците им игнорират размера на точките, формата или композицията, а виждат само техния брой. Така че мозъците на гарваните успяват да си представят различни количества, а животните могат лесно да се научат да свързват различните количества с написани числа. Същото, на което хората учат децата си.

Източник: CNN