Ултра тънки соларни панели може би са решение за бъдещето

471
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Соларно покритие 100 пъти по-тънко от човешки косъм, което може да бъде нанесено навсякъде, превръща слънчевата светлина в енергия и може би е решение за бъдещето, което ще предпази големи площи земя да не бъдат покрити с конвенционални солари, а и е по-ефективно от тях.

Разработката е на изследователи от Оксфорд и представлява материал, който абсорбира светлина и е достатъчно гъвкав, за да се нанася по повърхности като боя или подобни материали. Той обаче може да генерира енергия и то повече отколкото настоящите солари.

Технологията идва в критичен момент, когато има бум на солари заради все по-очевидните климатични промени.

Материалът, от който се състои покритието е по-ефективен при абсорбцията на светлина отколкото силиконоподобните матирали, които се ползват днес, а причина е, че той абсорбира по-широк спектър на лъчение.

Оксфордските изследователи не са единствените, които създават подобно покритие, но за първи път то е по-ефективно от обичайните солари като абсорбира до 27 % от светлината при 22 % за обикновените солари.

Според екипа, с времето абсорбцията ще достигне до 45 %.

„Това е важно, защото предполага повече соларна мощност без нуждата от силиконови панели или специално построени соларни ферми.“ казва Юнке Уанг, един от участниците в проекта. „Можем да си представим такова покритие да се прилага в широк набор от повърхности, за да генерира евтина соларна енергия, като покривите на колите и сградите и дори гръбчетата на телефоните.“

Покритието е дебело 1 микрон, 150 пъти по-малко от силиконовия слой, ползван в соларните панели. За разлика от тях, покритието може да се прилага едва ли не навсякъде, включително върху пластмаса или хартия, например чрез устройство, подобно на мастилено-струен принтер.

С 80 % глобално увеличение нас соларните панели през 2023 г. в сравнение с 2022 г., това е най-бързо разрастващия се източник на енергия в света. Главен двигател е падащата цена на панелите, като днес това е най-евтиният начин за създаване на инсталация, която генерира електричество. Друг важен фактор за развитието е увеличената ефективност на соларите. Те обаче заемат място и това създава конфликт между земеделската и енергийната индустрии, правителства и др.

С новият материал този процес може да се облекчи, а Уанг казва, че никой не цели да го премахне напълно.

Основната пречка пред комерсиализиране на покритието е неговата нестабилност. То се разпада много бързо, което го прави значително по-малко издръжливо от соларите, независимо от останалите му плюсове. Предстои работа по стабилизация, а според експерти, покритието има огромен потенциал и е въпрос на време то или други подобни да излязат на пазара.

Източник: CNN