На Марс може би има подземен океан от течна вода

375
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Може да се окаже, че под повърхността на Марс има голям океан от течна вода. Това предполага ново изследване, публикувано наскоро. То се базира на сеизмични измервания от МарсИнСайт Лендър, апарат на НАСА, който засича над 1300 марсотресения преди да се изключи преди 2 години.

Водата може би се намира на около 11-20 км под марсианската кора и най-вероятно се стичала през пукнатини в скалите преди милиарди години, когато Марс може би е имал реки, езера и дори надземни, така де надмарсиански океани. Според Вашан Райт, един от авторите на проекта, това че под повърхността на Марс би могло да има цял океан, все още не значи, че в него има живот.

„Вместо това, нашето откритие означава, че там има среди, които биха могли да са обитаеми.“ казва той.

С помощта на данните от ИнСайт и компютърни модели, се изчислява скоростта на разпространение на марсотресенията и се установява, че наличието на океан под повърхността е най-подходящото обяснение за данните, тъй като вълните се разпростряняват по различен начин в различни среди.

Апаратът е записвал на една локация на марсианския екватор и ако се окаже, че тя е представителна за цялата планета, ще значи, че глобалният океан е 1-2 км дълбок.

Ще трябва да се сондира с друго оборудване, за да се потвърди това откритие и разбира се, има ли вода, ще трябва да се потърсят и микроорганизми.

Данните, събрани от ИнСайт между 2018г. и 2022 г все още се анализират в търсене на още информация, която да ни разкрие повече от тайните на червената планета.

Преди над 3 милиарда години Марс вероятно е поддържал вода на повърхността си, след което тя изчезва, а атмосферата изтънява, превръщайки планетата в сухата прашна пустиня, която познаваме днес. Досега се смяташе, че по-голяма част от водата отива в космоса или под повърхността, а новото откритие потвърждава последното, но все пак още се знае твърде малко за причините за тази глобална и необратима климатична промяна.

Източник: AP News