Зимбабве одобри клане на слонове, за да нахрани населението

110
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Може да звучи като лоша шега, но поради рекордната суша през последната година, почти половината от населението на Зимбабве е изправено пред глад. Затова се планира да се използват 200 слона.

Това решение следва решение на Намибия, която одобри слонове и други диви животни да бъдат използвани за храна, за да се облекчи глада. Разбира се, решението е обект на критики от много природозащитници и активисти по опазване на дивата природа.

В Зимбабве живеят над 84 хиляди слона, като това е втората най-голяма популация в света, след тази в Ботсвана.

Министърът на околната среда на страната Ситембисо Ниони казва:

„Зимбабве има повече слонове отколкото имаме нужда и повече слонове отколкото нашите гори могат да понесат.“ Според нея свръхпопулацията на слонове – почти двойно на капацитета – допринася за липсата на ресурси, което пък подхранва конфликт между хората и дивата природа.

Тя казва още, че се обсъжда как да се съхрани месото и да бъде раздадено на нуждаещите се общности, които изпитват недостиг на протеин.

В Намибия, 700 диви животни, включително слонове са одобрени за храна през миналия месец и тяхното месо е раздадено на хората, които изпитват най-сериозен недостиг.

Зимбабве и Намибия са само две от страните в Африка, които страдат от сериозната суша от началото на годината, причинена донякъде от явлението Ел Ниньо.

Клането на животните ще започне след като са оформени всички нужни документи.

Природозащитници и активисти критикуват мярката, казвайки, че решаването на проблема с глада като се унищожават диви животни може да доведе до регулярно ядене на диви животни, което не е устойчив начин на живот.

За последно в Зимбабве се ядат слонове през 1988 г., а сега това решение става и част от намаляване на конфликта хора-дива природа, след няколко слонски атаки над хора.

Поне 31 души са загинали в Зимбабве само през тази година в резултат на конфликт хора-дива природа.

Източник: CNN