Най-възрастният тюлен в плен навърши 50

62
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Убежището за тюлени в Корнуол празнува 50-тия рожден ден на един от обитателите си, сивият тюлен Шеба, която вероятно е и най-възрастният тюлен в плен. Тя надживява и дивите си събратя.

„Навършването на 50 е огромно постижение, не само за Шеба, но и за всички тук, които са част от пътуването.“ казва Тамара Купър, куратор на Убежището.

През 1974 г. Кен Джоунс намира Шеба на брега край Корнуол. Тя има нараняване на главата и очна инфекция. Двамата със съпругата му лекуват тюленчето и го рехабилитират в басейна в задния си двор. Заедно с нея, расте и се развива и Убежището, като от задния двор на семейство Джоунс, то се мести в близко село и днес успява да помага на до 70 животни годишно.

Шеба губи зрението си, така че не може повече да се завърне в дивото и остава да живее в Убежището, докато другите животни идват и си отиват. Нейното дълголетие се отдава на грижата, която получава, включително и ветеринарно-медицинска.

Тюлените обичайно живеят между 25 и 30 години в дивото, като женските достигат до 40, ако са в плен, а мъжките – до 30.

Досега, за най-възрастен тюлен се счита Спуук, мъжки сив тюлен, роден в нюйоркския Аквариум през 1965 г., който успява да доживее почти до 45 г. и умира през 2010.

Шеба не е тренирана в първите си години, така че трудно се научава на трикове, не винаги приема капките за очи, които трябва да ѝ се слагат и редовно създава проблеми на гледачите си.

Въпреки това, тя е сред най-популярните обитатели на Убежището, а нейните почитатели са поканени на своеобразно празненство за рождения ѝ ден, на което тя ще получи „торта“ от любимите си храни –  херинга и скумрия.

AP News