Земята скоро ще си има нов спътник, но за кратко

185
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Земята скоро ще си „привлече“ нов спътник, но за кратко. Астероид, наречен 2024 PT5, открит наскоро, временно ще бъде уловен от земната гравитация и ще обикаля планетата ни между 29 септември и 25 ноември. След това, той ще се върне в обичайната си орбита около Слънцето.

Астероидът е открит за първи път на 7 август със системата на НАСА за установяване на астероиди в Южна Африка. Той е около 11 метра в диаметър, но още не са ясни точните му размери, като се предполага, че може да е подобен на астероида, който падна в Челябинск през 2013 г.

Няма опасност 2024 PT5  да падне на планетата, а той ще обикаля Земята на разстояние около 4.2 милиона километра или 10 пъти разстоянието между Земята и Луната.

Събитията, при които временно придобиваме нови спътници са два вида. Някои от тези нови спътници правят една или повече пълни обиколки на Земята и остават за година или повече. Други, макар да са уловени от земната гравитация, не завършват цяла обиколка около планетата ни. Именно такъв ще бъде 2024 PT5 – мини луна, която ще остане с нас само няколко седмици.

Последният случай на такъв астероид е през 2020 г., но той е установен след като няколко годни вече е обикалял около Земята. Астероиди, които остават за кратко има по няколко пъти на десетилетие, а такива, които извършват пълна обиколка – веднъж на всеки 10 или 20 години.

За да се превърнат в спътник, дори за кратко, астероидите трябва да се движат с подходяща скорост и посока, както и да са на подходящо разстояние, за да се уловят от земната гравитация. Средно, те трябва да са на разстояние е около 4.5 милиона километра и със скорост около 3600 км в час.

Значение имат и размера и масата на обекта, траекторията, по която се приближава и др. Повечето астероиди, които минават през нашия „квартал“ на системата са много бързи или идват под грешен ъгъл.

2024 PT5 идва от астероидния пояс Арджуна, който се състои от дребни астероиди, обикалящи около Слънцето по орбита, подобна на земната.

Установяването на астероиди, които обикалят Земята е много трудно и новата ни мини луна, с диаметър около 11 метра може би е най-големият установен такъв засега.

След като се завърне в орбитата си около Слънцето, на 9 януари 2025 г., 2024  PT5 ще се доближи на около 1.7 милиона километра от Земята и после ще напусне „квартала“ до 2055 г., когато пак ще стане мини луна за няколко седмици. Упражнението ще се повтори през 2084 г.

Източник: CNN