Змиорки успяват да избягат след като са изядени

37
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ако си голяма хищна риба, която поглъща плячката си, може да се окажеш гладен, ако вечерята не приеме съдбата си и избяга.

Проучване установява, че един вид змиорка, когато бъде изядена от един от хищниците си, успешно намира начин да избяга от стомаха, като се промъква през хрилете на рибата.

Това може да е трудно за схващане, но изследователите записват как видът японска змиорка бяга след като е погълната. Те ползват система с рентгенови лъчи, така че няма съмнения.

„Преди да видим първите записи от рентгена, никога не бяхме си представяли, че змиорка може да избяга от стомаха на хищна риба.“ казва водещият автор на изследването Юха Хасегава от Университета в Нагазаки.

По принцип не е ясно какво става когато хищник поглъща плячката си цяла, така че това е изключително полезно откритие.

„Знаем, че много видове риби имат втори комплект челюсти в гърлото, с които сдъвкват, разкъсват или разтрошават плячката преди да я погълнат, така че идеята за нещо, което може да избяга от тези челюсти не просто цяло, а и живо е впечатляваща.“ казва ихтиологът Кори Еванс.

За първи път това поведение на змиорките е описано през 2021 г., но тогава те наблюдават как змиорките се измъкват с опашката напред през хрилете и не става ясно какъв е механизмът на това поведение.

Изследователите смятали, че змиорките може би успяват да се измъкнат директно от устата на рибата, така че предприели експеримент в лаборатория, за да изследват поведението с рентген. Те ползват възрастни змиорки и им инжектират безвредно вещество контраст, за да се виждат по-добре. Щом хищникът погълне змиорката, изследователите преместват рибата в специален аквариум с рентгенова видеокамера, който е модифициран, за да не може рибата да мърда. След около шест е месеца опити, те успяват да схванат какво правят змиорките.

За да избяга от стомаха на рибата, змиорката първо си напъхва опашката в гръкляна на рибата и се изтласква назад. След като напусне стомаха, змиорката забива опашка в хрилете и продължава да се мести назад, докато накрая се измъкне. Средно отнема около 3,5 минути за една змиорка да избяга и да отплува.

На видеото се вижда и как змиорката обикаля стомаха, опитвайки се да открие пътя си навън, което според изследвалите показва много ясно борбата за оцеляване в природата.

От 32 погълнати змиорки в експеримента, 13 успяват да избягат по този начин, с опашките напред. Докато биват поглъщани, те се опитват да се закачат за гръкляна с опашка, което може да е поведение, свързано с откриването на обратния път.

Това е първи случай на подобно поведение, който е документиран, но може да се среща и при други змиорки или други видове.

Източник: CNN