Комета от времето на неандерталците минава покрай Земята

59
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Наскоро открита комета, известна като C/2023 A3 Тцучиншан-АТЛАС ще мине поркай Земята. Ако я пропуснете, ще може да се види отново след 80 хиляди години.

Кометата е видима от южното полукълбо през септември и октомври, а скоро ще се вижда и от северното. Тя ще достигне до около 71 милиона километра от планетата, а това е първият път, в който научаваме за нея. Тя обаче е била видима в нощното небе по времето на неандерталците. За съжаление никога няма да научим дали тогава са ѝ обърнали внимание.

Ако искате да я видите, може да го направите малко след залез и може да ползвате обикновен бинокъл. Както други комети, тъй като тя е далеч от Земята, няма да прилича на метеор, а ще я познаете по опашката ѝ.

Кометата е открита едва през 2023 г. в китайската обсерватория Тцучиншан и от системата АТЛАС, в Южна Африка, затова има толкова дълго име.

Тя идва от облака Оорт, който е много по-далеч от Слънцето отколкото сме ние и затова кометата пътува толкова дълго. Изследователите не са били особено сигурни дали кометата, която се състои от лед, замръзнали газове и скална маса, ще оцелее при преминаването си през Слънчевата система, но изглежда че става така и ако пътешествието ѝ завърши добре, тя ще може да го повтори след 80 хиляди години.

Кометата ще може да се види и през виртуални телескопи от комфорта на дивана.

Източник: CNN