Светулка от Мезозоя осветява еволюцията на вида

45
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Когато динозаврите владеят света, той изглежда по много различен начин от днешния. Светулките обаче съществуват още през Мезозоя и откриване на запазен фосил от древна светулка помага да научим повече за еволюцията на тези насекоми.

Светулката е намерена през 2016 г. в кехлибар на 99 милиона години в северен Мианмар и е едва втората мезозойска светулка, известна на човечеството, но първоначално изследователите я бъркат с бръмбар, който не може да свети.

Светулките имат биолуминисцентно „осветление“ – способност да светят в тъмното, която произтича от няколко вида химични реакции. Изследователи определят, че насекомите развиват такава способност преди поне 100 милиона години. Проблемът е, че те са много малки, телата им са меки и не се запазват добре като фосили и затова тяхната еволюция трудно може да се проследи.

Тази светулка обаче помага да се научи повече за еволюционната история на цялото семейство, към което принадлежат светулките и показва как светещите органи остават непроменени през цялата Креда.

При първия оглед на фосила, изследователите смятат, че той е подобен на друг вид бръмбари, открити в същия кехлибар, защото насекомото има антени, които липсват при днешните светулки. По-късно обаче е установен светещият орган, част от характеристиките на светулките.

Известни са ни 10 вида изчезнали от Земята светулки, които познаваме само от фосили, обаче от Мезозоя такива фосили са изключително редки.

Макар да е ясно как светят, светулките може да имат различни причини да правят това, свързани с общуване, защита или привличане на партньори.

Днес има над 2000 вида светулки, като новият вид вероятно е свързан с около 450 от днешните видове, ако се има предвид къде се намира светещият орган, но днешните видове нямат антени.

Така може да се окаже, че в Мезозоя, видовете светулки са били изключително разнообразни.

Разбира се, не е достатъчно да знаем, че динозаврите са виждали светулки и че тези с нищо друго неизвестни насекоми за първи път възникват в Мезозоя. Нужни са повече фосили, за да научим с подробности как се свързват с днешните видове и през какви промени са минавали популациите през милионите години еволюция.

Източник: CNN