10 съвета за боядисване на косата вкъщи

1
Добави коментар
simse
simse

С нашите експертни съвети за боядисване вкъщи, ще овладеете изкуството на боядисването и ще постигнете невероятни цветове!

Може би смятате, че боядисването е работа на професионалистите, но всъщност боядисването вкъщи не е толкова страшно колкото си мислите. Ние попитахме професионалисти в боядисването за техните най-добри съвети за грижите, които трябва да се полагат преди и след боядисване и за техните тайни за равномерно нанасяне на боята и траен цвят. Ние ще ви преведем през целия процес на боядисване чрез тези 10 лесни съвета:

1. Изберете вашия цвят
Ако сте решили да се боядисвате вкъщи, имайте предвид следното: когато избирате цвета на боята, ако искате косата ви да стане по-светла, очаквайте цветът да се получи много по-топъл от това, което е изобразено на кутията. Ако потъмнявате косата си, цветът ще стане по-студен от този на картинката.

Цветовете на боите, създадени за употреба в домашни условия са преувеличени. Например, пепеливото е вяло, червеното – ярко, златистото – месингово. Най-доброто, което можете да направите е да изберете неутрални и топли цветове. Избягвайте цветове като магента, канела, слънчоглед. Вместо това търсете цветове като ром, кафява захар, топаз. Колкото по-меко и нежно името, толкова по-мек и нежен ще е и резултатът.

Дори и да сте убедени, че сте открили правилния цвят, тествайте го преди да го нанесете върху косата си. Най-добре е да нанесете боята на малък участък, да я оставите нужното време и да видите дали е твърде светла, тъмна или пепелива.

2. Намерете правилната формула
След като сте открили подходящия цвят, може би се питате дали трябва да изберете перманентна или полу-перманентна боя. Зависи какво искате да постигнете. Ако правите косата си по-тъмна, използвайте полу-перманентна боя. Ако боядисвате косата си по-светла, използвайте перманентна боя за коса. Полу-перманентната боя ще се измие след около 20 измивания на косата.

3. За равномерен цвят подхранете добре косата
Използвате дълбоко подхранващи продукти две седмици преди боядисване на косата, тъй като косата има пореста структура. Представете си гъба с малки дупчици – косата може да стане такава с времето. Косата ви може да е изтощена от миене със шампоани, сушене със сешоар, преса или маша и от времето. Маската ще попълни тези малки дупчици, така че косата ви да е гладка.

4. Нанасяйте боята на мръсна коса
За да се нанесе правилно цветът, не мийте косата си със шампоан един или два дни преди да я боядисате. Косата ви не трябва да бъде нито твърде мръсна, нито твърде чиста. Освен това естествените масла на косата защитават скалпа от раздразнения, които могат да бъдат предизвикани от амоняка в много бои.

5. Постарайте се да не цапате много
Използвайте вазелин или лосион, за да предпазите кожата си от изцапване с боя. Нанасяйте тънък слой около линията на косата към врата и около ушите.
Друга стратегия, за да не се цапате много докато се боядисвате е да вземете торбички за боклук и да ги сложите на стената зад вас и на плота. Не носете блуза когато нанасяте боята, а просто се увийте в стара хавлия, за да можете веднага след това лесно да влезете под душа.

6. Нанасяйте боята с четка (не я изстисквайте)
За равномерно нанасяне на боя Ви съветваме първо да разделите косата си на четири равни части, разделяйки я от челото до тила и от ухо до ухо, така че все едно се получава знака „плюс” изобразен на главата ви. Купете си четка за нанасяне на боята от някой козметичен магазин. Така ще можете да нанесете боята по-близо до корените и сместа ще се нанася по-равномерно.

Нанесете боята върху четирите части като оставите линията на косата и врата за последните 10 минути, в тази част косата е нежна като бебешката и често става по-тъмна. И един трик, използвайте четка на спирала или бебешка четка за зъби, за да нанесете боята в тази част. Нежно нанесете цвета около линията на косата с движение нагоре за последните 10 минути като използвате четката на спирала или бебешка четка за зъби.

7. Измивайте с хладка вода
Когато измивате боята, използвайте хладка вода. Кутикулите на косъм са повдигнати и по-големите молекули на боята могат лесно да излязат ако водата е твърде топла. По-хладката вода ще спомогне за затварянето на кутикулите и ще предотврати избледняването на цвета.

8. Започнете да се грижите за цвета си още под душа
За да сте сигурни, че цветът на косата ви ще остане жизнен възможно най-дълго, започнете да се грижите за косата си веднага щом я измиете от боята. След като водата, с която измивате вече не е оцветена, измийте внимателно със шампоан за боядисана коса, за да премахнете излишната боя от косата и скалпа. Нанесете дълбоко подхранващия балсам, който ще намерите в кутията на боята и го оставете да подейства между 5 и 10 минути, за да се запечата цвета.

9. Използвайте този трик за доусъвършенстване
Предлагаме следния трик за всички, които имат много сиво около линията на косата и врата. Смесете една капачка от боята с една капачка пероксид. Използвайте памучен тампон, за да нанесете около линията на косата и врата. По този начин цветът е с до две-три седмици по-траен.

10. Направете цвета си траен
Балсамите без отмиване могат да играят двойна роля – да защитават новия ви цвят и да защитават косата ви от увреждания, като сушене и употреба на стилизиращи продукти. Ако излизате на слънце, Ви препоръчваме да носите шапка или да изпозлвате лак за коса с UV защита. Друг съвет е да се подстригвате редовно. Ако краищата на косата ви са здрави, косата изглежда по-блестяща.