Бойко Борисов: Никой не може да ми отнеме обичта на хората

0
Добави коментар
vedar
vedar

16-12-2012 19:51

Б.Б.: Не.

И.Б.: Имаше семинар на Комисията по организирана престъпност, корупцията и изпиране на пари в комисията (КРИМ) и в комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) в Европарламента. Не знаете ли за това?

Б.Б.: Не.

И.Б.:  Журналисти от сайта „Бивол“  и асоциацията „Ана Политсковская“ изнесоха там данни, че Вие също сте намесени, косвено, чрез един наркотрафикант и Георги Колев, настоящият председател на ВАС Ви е прикрил един вид и Вие за това сте му се отблагодарил с позиция.

Б.Б.: Това са абсолютни измишльотини на хора, които нищо не могат…

И.Б.: Цитират баварски протоколи от разпити.

Б.Б.: Ами, то беше за това комисията „Хохегер“ в Парламента, щото милиони евро са дадени за подобни статии, да излязат някъде, за да цитират някого…

И.Б.: Т.е., Вие, казвате, че това е манипулация и не е истина. Така ли?

Б.Б.: Кълна се в паметта на майка си, че това е абсолютна лъжа.Ние бяхме хората, които изнесохме всички факти по делото „Марио Николов“ и финансирането на БСП.

И.Б.: А какво ще кажете за нападките си, в това число, и аз съм Ви карала да разкажете за миналото си, онези грами американски…

Б.Б.: И най-добрите американски са… Това е конспирацията на БСП.

И.Б.: А, стига, бе. И, и ….американските посланици го пишат.

Б.Б.: Ами кой го пише и къде го пише. Аз мога да цитирам всички официални източници на САЩ, от Белия дом и президента Обама, до всички шефове на служби, които бяха в България. Това са официалните източници, и във всички тези случаи американските посланици са стояли до тези хора. Така че дайте да се държим сериозно.

И.Б.: Какво искате да кажете, че тези доклади на американските посланици не са официални документи ли?

Б.Б.: Те не са официални документи и доколкото знам, именно заради това собственика на „Уикилийкс“ не смее да излезе, защото го е страх, че ще го задържат. Така че аз се придържам към официалните източници.

И.Б.: Така, като говорихте за организираната престъпност и това, което намекнахте…

Б.Б.: Ако нещо има да крия, то досега да е излязло за тея 15 години 100 пъти.

И.Б.: Казвате, го отговорно? Важно е.

Б.Б.: Това е факт. Нашето правителство, и в различните си роли, ние сме предотвратили за милиарди нарушения на България. Спасили сме милиарди на българския данъкоплатец.

И.Б.: Това е важно. Да Ви питам и още нещо важно. Вие, преди малко намекнахте, че съда не решава делата по закон, по отношение на организираната престъпност. Предстои вероятно Алексей Петров да го пуснат отново под домашен арест. Как ще се отнесете към това?

Б.Б.: Не се меся в съдебната система.

И.Б.: Криете ли нещо от отношенията си с Петров?

Б.Б.: Не. Те са толкова са били толкова публични и ясни през годините, че няма какво да се крие. И ако имаше нещо, което да се крие, то отдавна да е казана.

И.Б.: Сега да Ви пренеса обратно в Америка. Осъществихте ли детската си мечта? Представял ли сте си някога, че момчето от Банкя, с филиите, както Вие се описахте един път, ще стои до американския президент и онзи човек ще го гледа с уважение?

Б.Б.: Това не ми е било детска мечта. Детска мечта ми беше да стана генерал, по принцип, и отдавна съм си изпълнил детската мечта.

И.Б.: Сериозно ли говорите?

Б.Б.: Да. И много пъти съм го казвал.

И.Б.: И кога решихте, че ще ставате генерал?

Б.Б.: Още, когато носех униформа. Всеки униформен си го мечтае. Иначе, това, което каза президентът Обама е едно голямо признание за българският народ, защото от един от сателитите на Съветския съюз, защото за тези 23 години не са се случили само лоши работи на България. България е направила огромни крачки в много посоки. Колкото повече се гледа отстрани и от външните наблюдатели, виждате, че оценките все по-добри стават за България. Просто, ние вече, за радост българският народ е много критичен и иска много по-бързо да му се случат добрите неща и пресира управляващите, които и да са те, бързо да действат по всяка една тема. Така че американският президент призна  усилията и извървения път на българския народ.

И.Б.: Хората се тревожат, че остана нещо скрито от Вашата среща и може би някаква скрита договорка за нападение над Иран. Кажете, честно?

Б.Б.: Много сме малки, за да се съобрази някои да напада Иран или каквото и да било. Освен това, много пъти съм казвал, американската администрация е администрация, която се е доказала, че работи по всички правила на върховенството на закона. Нищо, което би могло да бъде скрито от обществото, не се разисква в Белия дом с чужда делегация, с чуждестранна делегация, каквито сме ние.

И.Б.: Добре. И накрая три блиц въпроса. Коя е любимата Ви песен?

Б.Б.: Много любими песни имам.

И.Б.: Една кажете. „Батальона се строява“ още Ви е любима?

Б.Б.: Всеки човек има любими песни от различен период от своя живот.

И.Б.: Аз го наричам музикални спомени, свързани с различно чувство.

Б.Б.: Да, може и така да се каже. Примерно, когато съм бил в казармата, „Батальона“ ми е бил любима песен. Когато си влюбен „Lady In Red“.

И.Б.: Сега коя Ви е любимата? Пеете ли си? Тананикате ли си понякога? Остава ли Ви въобще време да се разтоварите?

Б.Б.: Аз харесвам много Емил Димитров и на китарата си свиря негови песни.

И.Б.: Коя песен на Емил Димитров?

Б.Б.: Ами, много знам.

И.Б.: Можете ли да запеете нещо, като поздрав към „Радио К2″?

Б.Б.: Мога, ама ще изгоня Вашите слушатели.

И.Б.: Хайде, нали свирите и пеете?! Я, опитайте, хайде!

Б.Б.: Аз това го правя за мое удоволствие.

И.Б.: Добре, де. Направете го за наше удоволствие. Направете го в чест на моя рожден ден.

Б.Б.: Е… После ми се обадете, ще Ви изпея… Нали искате да Ви слушат хората. Да се разпея, да ги изгоня рано сутринта.

И.Б.: Ще бъде хит. Веднага ще тръгнете из Интернет. Хайде. „Батальона се строява“ поне или на Емил Димитров нещо?

Б.Б.: Дайте нататък, ако има други въпроси. Беше важно да отбележим за Европейския съвет, това, което България постигна.

И.Б.: Кажете, Вие се върнахте с много повишено настроение от собствените си постижения.

Б.Б.: Не, не. Този път, преди мен, министрите, които бяха – Ники Младенов по темата Македония успя да убеди европейците, че добросъседството е много важно нещо. След това Дянков се беше справил много добре на ЕКОФИН. Просто на Европейския съвет трябваше да узаконим взетите решения. България има право на глас във вземането на решения по контрола и финансовата дисциплина, такъв глас какъвто имат Франция, Германия, Англия и другите държави.

И.Б.: И последен въпрос не по маловажност. За финал…

Б.Б. Това вчера не можа да се чуе. В ЕК вчера подписахме със сръбския премиер Дачич, поредния интерконектор за диверсификация на доставките на газ, финансирано от ЕК. Май месец ще ни стане проекта готов, т.е. ще работи тръбата с Румъния на интерконектора. Март месец правим първа копка и започваме интерконектора, строителството с Гърция. Така че и тази част от нашата управленска програма за присъединяване на България с интерконектори с други газопреносни мрежи ще стане факт.

И.Б.: Така. И последен въпрос за финал, но не по маловажност, подчертавам. Миналата година говорихме за нуждата от създаване на национална доктрина, надпартийна, 10,5, 3 важни неща за България, които ще бъдат национално важни и изпълнявани от всяко правителство. Не го направихте в този мандат…

Б.Б.: Не, напротив.

И.Б.: Не говорим за екшън-план. Говорим за философия на управлението на една държава.

Б.Б.: Да, и философията на управление, с нейните закони, Законът за държавния бюджет, законът за спазването на финансовата дисциплина и спазването на валутния борд трябва да се изведе като основно стратегическо значение за България. Това  гарантира добрите оценки на международните пазари, на международните кредитни рейтингови агенции, намаляване на лихвите по кредитите и възможността да се усвояват програми, без да бъдат спирани европейските фондове.

И.Б.: Добре, защо не опитате да обедините всички политици около тези приоритети? Мисля, че никой няма да се противопостави и така ще изглежда, че Вие се стремите и към национално отговорно управление в тяхно участие, независимо дали са опозиция.

Б.Б.: Вижте, аз с голямо удоволствие бих го направил, но българските политици много трудно могат да кажат добра дума за когото и да било. Аз съм различен от тях. Примерно, вчера в Брюксел дадох пример със закона за банките, който 1997-8г. някъде е създаван. Тогавашното правителство, тогавашният Парламент е направил един изключителен закон, който е гарантирал стабилността на българската банкова система. Всъщност, това, което в момента Европа прави, чрез контрола на Европейската централна банка,  6000 банки в Европа. В България още тогава е направено БНБ, начело с Иван Искров, който, Вие, знаете, за втори път потвърдихме мандата му, за да има приемственост и консерватизъм там… се справя прекрасно,българските банки са капитализирани и удържаха на всички на всички стрес тестове. Това всъщност се прави в Европа. Това, че Сергей Станишев не подписа Белене, е изключително положително от негова страна. Така че аз с радост споделям винаги, когато някой е направило нещо добро. И ако имаше политическа класа в България щеше да каже – „Благодаря на Борисов, че въпреки правителството си на малцинство, пое риска да състави правителство и да управлява, в най-тежкото време след Втората световна война за света. Само че те не го казват. Викат, вижте, какво става. Строим, ж.п. линии, строим естакади, пречиствателни станции, даваме огромни пари за малкия и среден бизнес чрез програмните за конкурентоспособност, в пъти, пъти, пъти повече пари от европейските фондове усвояваме, нямаме нито една спряна програма. Това са все положителни неща.

И.Б.: Добре. Но, не Ви чух, Вие да кажете положителна оценка за някой от опозиционните политици.

Б.Б.: Казах преди малко. За Костов, когато са направили закона за банките. Това са много положителни оценки. Както и за Станишев, отличен, отлична оценка за това, че не подписал за Белене.

И.Б.: Вие, иронизирате, г-н министър-председателю, кажете…

Б.Б.: Не, напротив. Това е самата истина. Ако беше подписал, сега България трябваше да търси отнякъде 22 милиарда лева, откъде ще ги вземе.

И.Б.: Добре. Вярно ли е тогава, че водите скришни преговори с чужд инвеститор, частна компания, който да …

Б.Б.: Не. Това са измишльотини. Вижте, те са много добри …

И.Б.: Само да формулирам. Не водите тайни договорки с частни инвеститори за изграждане на АЕЦ „Белене“ като частен проект?

Б.Б.: Е, как ще водиме, като в момента всички отиваме на референдум? Какво ще му кажеш на тоя частен инвеститор?

И.Б.: Строй! Референдумът каза, е трябва да се развива ядрената енергетика в България. Строй тука. И частният инвеститор казва, да аз ще строя там на Белене на площадката. И Вие, ще кажете, ох, освободих се от това. Хайде да строят българи. Вижте, как хубаво ще ни запушат гьола, както го наричате.

Б.Б.: Звучи добре, но не е така.

И.Б.: Не водите? И няма да има частен инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“?

Б.Б.: Не. На този етап няма частен инвеститор. Тези, които се появиха, за да няма никакви спекулации, аз им казах, няма да се срещате с мен, ще отидете в Парламента, в икономическата комисия, където са всички политически партии и там си изявете своите желания. Само че те не успяха да защитят никакъв инвеститорски интерес.

И.Б.: Добре. Ще видим. Казвам Ви, чао. Благодаря Ви, за това интервю. И Ви поздравяваме. Казахте Емил Димитров, „Моя страна“, сме избрали.

Б.Б.: Не, не „Моя страна“, „Никой не може да ти отнеме любовта на хората“, тя ми е любима.

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК