Рецепта за качамак

1
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Рецепта за качамак

Необходими продукти за приготвянето на качамак: Един килограм царевично брашно Сто грама сланина или двеста грама краве масло Шестотин грама натрошено сирене или пръжки от тлъсто свинско месо Една пълна чаена лъжичка сол

Първи начин на приготвяне на качамак: Три литра вода се слагат да заврят заедно със солта. Царевичното брашно се изсипва наведнъж във водата и се прави дупка в средата на купчинката (с точилка или с кръгла пръчка, дебела около два сантиметра), през която да излиза парата. След като ври час и половина качамакът се сваля от огъня и започва да се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда. Изсипва се в широка тава на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки от сланината.

Втори начин на приготвяне на качамак: Брашното се изсипва във врящата подсолена вода на тънка струйка при постоянно бъркане. Бърка се в една посока, докато се превърне в гъста каша, която се отделя от съда (около един час). След като се свари добре, се изсипва на чиста маса и се нарязва с конец на филии, които се сервират в отделни чинии, поръсени със сирене, разтопено масло или мас и пръжки (през зимата).

Трети начин на приготвяне на качамак: Свареният качамак се разстила в тава на редове, като всеки ред се поръсва със сирене и разтопено (препържено) масло (или мас и пръжки). Това е така наречения наложен качамак.

Четвърти начин на приготвяне на качамак: Брашното се слага да се вари наведнъж в подсолената вода, като се направи дупка за парата. След като ври осем минути, започва да се бърка в една посока, докато се отлепи от тенджерата. Прибавят се прясна мас или краве масло и натрошено сирене или пръжки. Качамакът се разбърква добре, изсипва се в огнеупорен съд или в тавичка. Слага се в предварително загрята фурна да се запече малко, изважда се и се сервира топъл. Качамакът може да се сервира и с орехов сос (двеста грама орехови ядки, половин чаша зехтин, три скилидки чесън, сол и оцет на вкус). Счуканите орехови ядки и чесън се разреждат със смес от зехтин, оцет, сол и малко вода. Сервира се също с лютеница, доматен сос, лютиви пиперки. Може да се сервира вместо хляб към месни, рибни и други ястия.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp