Сравнение между монопол и съвършена конкуренция

10
Добави коментар
nu6ka
nu6ka

В условията на съвършена конкуренция наличието на икономическа печалба в производителите в даден отрасъл създава стимули за навлизането на нови производители на пазара. Кривата на предлагането се измества надясно, цената спада и икономическата печалба изчезва. В модела на монопола обаче се предполага наличието на бариери пред навлизането в отрасъла, което създава условия за съхраняване на икономическа печалба в краткосрочен период.
Графиката на равновесието на фирмата при монопол позволява да се види още една разлика между монопола и съвършената конкуренция. При съвършената конкуренция кривата на маржиналните разходи играе ролята на крива на предлагането на фирмата в краткосрочен период над пресечната и точка на кривата AVC.
При монопола не съществува нещо, което би могло да представлява крива на предлагането на фирмата монополист. т.е. при монопола няма крива на предлагането.
Един добър начин да се оцени монополът е като се направи сравнение между равновесната цена и обем при монопола и при съвършената конкуренция. Нека приемем, че съществува един отрасъл с условия на съвършена конкуренция. В този отрасъл работят голям брой малки фирми, които продават еднороден продукт. Кривата на предлагането се образува, като хоризонтален сбор от кривите на предлагането на всички фирми в отрасъла. Пазарната крива на предлагането в този отрасъл взаимодейства с пазарната крива на търсенето и в резултат на това се определя равновесна цена и обем при съвършена конкуренция – Qe и Pe. Граф.
Нека приемем, че правителството национализира отрасъла и предава контрола върху него в ръцете на една фирма монополист. Монополистът вече притежава много заводи. Технологията не се променя, а само центъра на вземане на решения. Тази нова фирма монополист определя оптималния обем производство, който би максимизирал неговата печалба, по правило MR = MC. Равновесието на фирмата монополист е представено на същата графика. Изхождайки от правилото MR = MC максимизиращият печалбата обем е Qm, а цената Pm. Ако сравним равновесието при монопола с равновесието при съвършената конкуренция ще установим, че равновесието при монопол се установява при по-висока цена и по-малък обем в сравнение със съвършената конкуренция. Поведението на монополиста може да бъде описано по следния начин: ограничаване обема на производството, повишаване на цените и присвояване на икономическа печалба.Равновесието при монопол се осъществява при по-висока цена и по-малък обем в сравнение със съвършената конкуренция.

This entry was posted
on Thursday, October 23rd, 2008 at 13:44 and is filed under Маркетинг.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.