Васильовден – КАРМА И СЪДБА – Статии

2
Добави коментар
mikael
mikael

В първия ден на новата година православната църква почита паметта на Свети Василий Велики.

В народните вярвания 1 януари се свързва с провеждането на кукерски шествия и обичая сурвакане.

Наричат празника Васильовден още Василица, Василия, Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру.

Св. Василий Велики e роден около 330 г.н.е. в малоазийския град Кесария. Живял е по времето на християнския император Константин.

Като епископ на Кесария Кападокийска Василий извършил през живота си много добри дела и положил основите на благотворителната християнска дейност. Бил наречен Велик още приживе от съвременниците си заради благите си дела.

Той бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

На този ден народът ни посреща новата година и извършва множество обреди, свързани с това. Още преди зазоряване децата между 5 и 12 години, въоръжени със сурвачки – дрянови пръчки, украсени с пуканки, цветни конци и ошаф, тръгват от къща на къща и извършват обреда сурвакане.

Със сурвачката се удря леко по гърба сурваканият човек, докато детето нарежда пожеланията си за здраве и берекет. Понякога се сурвакат и животни за плодородие.

На този ден се извършват и някои гадания. Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

На този ден именници са: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa