Най-скъпият стек

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Източник: Милена Димитрова/Chivas Gourmet Salon 2012

Не е и във вашата, така че поне за това сме спокойни. Колегите ни от Kulinar.bg обаче не спират да дразнят вечно гладните ни стомаси с безкрайно интересните си статии. Когато прочетохме за най-скъпия стек, усетихме, че не само стомасите ни са празни, но и портфейлите също.

Преди да ви разкажем за безбожно скъпото месо обаче, искаме да направим важно уточнение каква точно е разликата между говеждото и телешкото месо. Както обясняват колегите ни, телешкото месо е от млади говеда до 12-месечна възраст. Сещайте се по-нататък какво се случва.

Най-качественото и най-скъпо говеждо месо в света може да бъде открито в Япония и се нарича „кобе бийф“. Именно от него се прави и най-скъпия стек, който ние никога няма да опитаме. Цената му е най-малко 100 долара и вече разбирате защо дори и портфейлите ни къркорят. В Япония се отглежда селектираната порода Wagyu, а какво точно се прави с животните и защо всъщност месото им е толкова скъпо никой не може да каже, защото целият процес около отглеждането им е забулен в особен мистицизъм.

Породата Wagyu е генетично предразположена към образуване на интензивна мраморираност (или прошареност), едно от най-важните качества на хубавото месо. Освен това тя е съставена предимно от мононенаситени мазнини. Не настръхвайте, всъщност вкусният стек трябва да е доста сочен. Много готвачи дори биха прибавили „тлъсто“, ако стекът е прекалено сух.

Няма да говорим повече за храна, нито за пари, защото след тежките Коледни и Новогодишни празници се чувстваме финансово и физически изтощени.