Как да изберете перфектния спортен сутиен?

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Oсем от десет жени носят неподходящ за тях спортен сутиен, категорична е Хедър Цвиткович, продуктов мениджър в „Moving Comfort“. Това е една от най-големите компании за производство на фитнес дрехи и най-сериозният играч на пазара със спортни сутиени.

Колегите от Sportuvai.bg ни запознаха с нейното мнение, според което неприятната статистика е вследствие на факта, че не само размерът има значение, но и типът продукт.

По принцип не подхождаме с доверие, когато продуктови мениджъри в подобни компании ни съветват как да си избираме техните продукти, но насоките на г-жа Цвиткович са доста логични и полезни.

Първо, видът сутиен се определя от спорта, с който сте се захванали.

Така например, пристягащите сутиени придържат гърдите плътно до гръдния кош и ограничават движението им. Те са подходящи обаче за дами с по-малки гърди (А и B) и спортове, при които движението им е ограничено – като плуване.

За дами със средно голям бюст (C и D) и спортове, в които има повече движение, се препоръчват сутиени, които комбинират притискащ и фиксиращ ефект. 

Жените с големи гърди (D и DD) трябва да се спрат на повдигащите и разграничаващи сутиени – особено при практикуване на спортове като тичане или скачане.

Друго важно условие е и усещането за свобода при дишане: „Придържащата му лента трябва да прилепва плътно по тялото, но трябва да можете и да си поемете дълбоко дъх, без да ви е неудобно.“

Ето и още няколо неща, с които да се съобразите при избора си на спортен сутиен:

Презрамките За предпочитане е да са по-широки, с цел да се разпределя по-добре тежестта по рамото (макар че те не оказват основната придържаща сила). Също така е важно да не се разтягат лесно – все пак подскачането не е особено приятно.

Подплънките Тук не става дума за повдигащи подплънки, а за пластмасови или метални пластини, които се намират в дъното на чашките. Те обикновено са еластични, за да следват движенията на тялото. Когато ги има, помагат за по-доброто поддържане на бюста и по-добрата форма на сутиена.

Материята Избягвайте сутиени, които са направени изцяло от памук. Всеизвестно е, че памукът задържа влагата. Материи като Coolmax и Drifit са разработени с цел да изкарват влагата на повърхността, без да я абсорбират.

Закопчаването Ако сутиенът ви трябва за спорт, който предполага упражнения по гръб като йога или фитнес, по-добре си вземете такъв без закопчалки. Металните кукички могат много неприятно да се забиват в гръбнака и дори да ви причинят синини или охлузвания.

Как да удължите живота на спортния си сутиен?Повечето продукти имат живот между 6 и 12 месеца. За да удължите този период, трябва да спазвате няколко прости правила:

1. Перете го на ръка и го оставете да изсъхне на слънце;

2. Избягвайте използването на омекотители;

3. Ако все пак го пуснете в пералня, сложете го закопчан. В противен случай имa по-голям шанс да се разтегли.

Как да разберете, че сутиенът ви е сдал багажа?

1. Усещате, че ви е голям или отпуснат;

2. Вертикалното движение на бюста ви се е увеличило;

3. Платът е започнал да се бримчи;

4. Не можете да прочете какво пише на етикета.

Още ценни съвети, свързани със спортната екипировка, може да откриете в Sportuvai.bg