Възстановяване на изтрити файлове

2
Добави коментар
dimo70
dimo70

Възстановяване на изтрити файлове

Възстановяване на файлове. Възстановяване на данни. Възстановяване на файлове изтрити по погрешка, изгубени, или след форматиране. Какво е важно да знаем, ако случайно изтрием важна информация от компютъра? Възможно ли е и при какви условия да се възстановят изтрити файлове от хард диск ?

В тази статия искам да спомена някои важни особености по отношение на изтриването (загубата) на важни файлове и данни, както и процедурите по тяхното възстановяване. Има няколко начина да бъдат изгубени или изтрити файлове:

Следствие на умишлено или случайно изтриване на файловете от диска и от кошчето, при което те стават невидими за операционната система, но все още са на диска.
Следствие форматиране или повреждане на дяла на твърдия диск, върху който са се намирали файловете.
Поради физическо повреждане на хард диска – лоши сектори и други.
Срив на операционната система.

Важно е да се знае, че във всички изброени случаи на загуба на файлове е възможно тяхното пълно или частично възстановяване, когато това се предостави на специалист с опит в подобни случаи. Има редица обстоятелства обаче, които могат да затруднят значително възстановяването на изгубените файлове и информация и дори да направят невъзможен процеса по възстановяването. Кои са те?

Всеки умишлен или случаен запис на файлове в дяла, където са се намирали изтритите или изгубени файлове в последствие. Всяка активност на диска след изтриването е нежелана.
Всякакви опити да бъде възстановена информацията без необходимите знания и предварителна подготовка.
Ако диска е физически повреден, издава нехарактерни звуци, не работи изобщо, или не се разпознава от биос-а на компютъра.

Какъвто и да е проблема, най-важното е да имате предвид , че времето след загубата на файлове е ваш враг и колкото по-бързо потърсите експертна компютърна помощ за тяхното възстановяване, толкова вероятността те да бъдат спасени напълно е по-голяма. Не предприемайте сами възстановяване и не се доверявайте на случайни разбирачи, ако държите на информацията си.