Дидим – една от егейските перли на Турция – тема за Турция – Idi.bg

61
Добави коментар
tao
tao

 

 

Град Дидим е разположен в югозападна Турция (на източния бряг на Егейско море). Намира се на приблизително 200 км южно от Измир. Дидим е административен център на едноименния район, а населението му възлиза на около 42 000 души. Градът се развива като един от туристическите центрове по егейското крайбрежие на Турция. В района има и други малки градчета като Altinkum (златен пясък), Gümüşkum (сребърен пясък) и Sarıkum (жълт пясък).

 

 

 

Туризмът е основният източник на доходи за населението в региона (особено през лятото). Ако решите, че тази дестинация си струва, можете да разгледате предложенията за ранни записвания Дидим.

 

 

 

 

Земеделието също допринася за развитието на региона (основната реколта е от пшеница и памук). Животните (предимно овце и кози) се отглеждат основно за местна консумация. Този бряг се е превърнал в изключително популярен курорт и определено има защо. Тук ще откриете дълги пясъчни плажове, чиста вода, древни руини и добра кухня. И климатът допринася за известността на региона, тъй като през лятото тук има многобройни слънчеви дни, а зимите са топли, което позволява на местните да се наслаждават на плажовете дори през януари! Може би най-атрактивни са по-малките заливчета, онези които са по-далеч от центъра (като Haydar в залива Akbük).

 

 

 

 

Дидим е древен град и любителите на историята ще останат очаровани. Името му произлиза от Дидима, който бил място за поклонения. Мястото е разположено в съвременното селище Йеникьой, на около 15 км от Милет. Тук можете да видите величествения Храм на Аполон, който представлява изключително красива конструкция. Строителството в името на Аполон започнало през VIII или VII век преди Христа. В древни времена храмът е бил свързан с главния град чрез свещен път, украсен със статуи от двете страни. Най-голям разцвет мястото има през VI век пр. Хр., когато светилището е значително разширено. През 494 г. пр. Хр. обаче, персите атакуват региона, което води до разрушаването му. По време на това нападение култовата статуя на Аполон е била пренесена в Екбатана /Персия/. След като Александър Велики разбил персиийците йонийските селища възвърнали своята независимост. Започва възстановяването на храма на Аполон. Около 300 г.пр.Хр. крал Селюкос I от Сирия върнал бронзовата статуя на Аполон от Екбатана, за да бъде поставена отново в храма. Новият храм бил много по-голям от първия и представлявал третата по големина религиозна сграда в античния свят. По-големи били само храмът на Артемида в Ефес и храмът на остров Самос. Първите разкопки в района датират от 1858 г., когато е открит т.нар. “свещен път”, дълъг 16,5 км. Според последните открития Дидима е бил не само култов център, но и голям и гъсто заселен град.

 

 

 

Залезът на Дидима започва през 395 г. след Христа с издаването на декрет от император Теодосий, с който той забранил езическите обичаи. Природата също оказала своето влияние когато земетресение през II век преди Христа унищожава част от Свещения път и мястото за поклонничество на богинята Артемида. През V и VI век сл. Хр. зоната на храма е преобразувана в църква. Целият регион бил разрушен от ново земетресение през 1493 г., след което е бил изоставен.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 12270 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност