12 тайни за приготвяне на съвършеното кафе в домашни условия

5
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Колкото и да харесваме атомосферата в кафенетата, голяма част от населението консумира кафе у дома. Следвайки правилните насоки ще си гарантирате, че приготвеното в домашни условия кафе ще има невероятен вкус и аромат.

1. Започнете с избора на качествено кафе на зърна

Специалистите в областта казват, че няма съставка, която може да добави качество към кафените зърна – от момента на обирането им до момента, в който ги консумирате. Така че изберете най-доброто кафе на зърна. В зависимост от сорта, кафените зърна се различават съществено по редица качествени показатели.

2. Постарайте се да консумирате по-леко изпечено кафе

Има хора, които са израснали с тъмно изпеченото кафе във френски стил, в следствие на което техните вкусови рецептори дълго идентифицират този горчив вкус с думата „кафе“. Но веднъж опитали по-леко изпечено кафе те съзнават разликата. Леко- до средно изпеченото кафе е най-добро за максимаксималното извличане на нюансите и ароматите на повечето кафе зърна. Вие най-вероятно желаете да усещате вкуса на кафето, а не този на прегоряло.

3. Пийте кафето си прясно смяно и свежо

След като кафето се изпече, вкусовите и ароматните му качества ще се запазят в продължение на няколко седмици, ако се съхранява в неотворена опаковка. След като го отворите, постарайте се да до изпиете в рамките на седмица или две.

4. Съхранявайте кафето разумно

След като отворите кафето си, дръжте го в херметически затворен съд на хладно и тъмно място. Никога не поставяйте кафе в хладилник или фризер тъй като се разрушават маслата в него.

5. Инвестирайте в качествена кафемелачка

При смилането на кафе съществува критичен, но малко известен факт: Смилането на кафените зърна оказва влияе върху вкуса на кафето много повече, отколкото хората осъзнават. Евтините ножични кафемелачки затоплят кафените зърна с бързо въртящите се ножове, като накълцват кафените гранули на различни по размер парчета, а това се отразява отрицателно на вкуса.

6. Подберете правилното съотношение между кафе и вода

Tайната тук – купете си обикновен дигитален кантар за храна и измерете 1/15та кафе на зърна от количеството кафе, което желаете да приготвите. Например, ако вашата кафеварка приготвя 750 грама годно за пиене кафе, тогава добавете 50 грама (750/15) кафе на зърна, като преди това ги смелите според предпочитанията си. И ето! Перфектно съотношение.

7. Използвайте вода с високо качество

Използвайте бутилирана вода (но не и дестилирана) или налейте студена вода от чешмата. Топлата чешмяна вода съдържа кондензни пари и допълнителни минерали, отделени от горещия бойлер, които е препоръчително да бъдат избегнати.

8. Затопляйте водата до не повече от 93 градуса

Не оставяйте водата да заври! Високата температура придава на кафето горчив вкус. Американската асоциация на кафе специалистите съветва да използваме вода, която е загрята до 90-93 градуса по Целзий. Или с по-прости думи, да затоплите вода до момента преди да започне да кипи.

9. Накисвайте кафето си за точното време за екстракция

Ако имате кафе машина от типа френска преса е необходимо екстракцията да продължи около 4 минути. Ако имате кафемашина за капково приготвяне на кафе, регулирате настройките така че екстракцията да продължи, докато вие желаете.

10. Поддържайте кафемашината си чиста

В следствие на продължителното затопляне на водата, по вътрешните части на кафемашините се наптрупват минерали. Затова е необходимо да почиствате кафемашината си най-малко веднъж на два месеца, за да предотвратите по-мащабното им натрупване.

11. Купете си ръчна кафеварка

Ръчно свареното и отцеденото кафе придава много по-различно „усещане“ в устата, в сравнение с кафето от френска преса. Спазвайте съотношението 1:15 кафе-вода. Следвайте инструкциите на кафеварката – за това как да намокрите филтъра, как да намокрите смляното кафе, след това как да го потопите в горещата вода. Ще бъдете изумени от уникалния вкус, който ще получите.

12. Експериментирайте

Само вие самите знаете кой вкус ще възбуди сетивата ви и ще ви донесе наслада, така че експериментирайте, за да откриете вашият тип кафе. Започнете като променяте малки детайли, като съотношението кафе-вода, времето за екстракция и едрината на смилане на кафените зърна.

Тези съвети нека бъдат само отправна точка за вас. Приемете, че света на кафето е широко платно, а вие сте художника. Забавлявайте се, опитайте собствените си идеи, да споделяйте това, което откривате.

Източник: resto.bg