СМАРТФОНИ

19
Добави коментар
The_Crow
The_Crow

Тук ще ви представим най-новите, най-яки джобни устройства, базирани на платформите BlackBerry, Apple, Windows Mobile и Symbian. А като бонус – кратък поглед към най- новите и най-популярни телефони. Саша Сиган

 

WINDOWS MOBILE HP iPAQ 910 Цена 499.99 USD

Вашият персонален компютър най- после се побира в дланта ви – под формата на смартфон (smartphone, „умен телефон“). Продажбите на тези многозадачни устройства растат главоломно в световен мащаб. Само в САЩ те са нараснали с 84 процента през миналата година по данни на фирмата за пазарни изследвания NPD. Понастоящем 19 процента от всички мобилни телефони, продадени в САЩ, са смартфони.

Сред най-популярните приложения за смартфони има такива за управление на контакти и календари, за електронна поща и посещения в уеб, за възпроизвеждане на медии и за ориентация чрез GPS. Но тези умни джобни устройства направо „оживяват“, когато започнете да ги персонализирате по ваш вкус, добавяйки им още приложения – например вашия любим плейър за поточно интернет радио.

Повечето смартфони, продавани днес, са базирани на една от четирите най-разпространени платформи: BlackBerry, Apple, Windows Mobile и Symbian. Всяка от тях си има предимства. Смартфоните BlackBerry са бързи и стабилни и работят изумително добре с електронна поща. Apple iPhone може да служи като образец замобилен телефон с елегантен дизайн, а работата с него е истинско забавление. Телефоните Windows Mobile се доставят с най-разнообразни форми и размери и са дело на различни производители. Те се продават от всички доставчици на услуги за мобилни телефони и работят добре с персонални компютри с Windows. Смартфоните Symbian често имат великолепни вградени цифрови фотоапарати и са въоръжени с първокласни уеббраузъри.

Има още две операционни системи за смартфони, които няма да разгледаме тук: Palm и Android на Google. Някога Palm OS владееше света на смартфоните,но сега има малко продукти, продавани с нея, и тя от доста време не се радва на значителен пазарен дял. Единственият смартфон с Palm OS, останал на пазара – сравнително евтиният Centro – все още е чудесен вариант за тези, чиито изисквания към смартфоните се изчерпват с елементарни функции за поддържане на календар и списък с адреси за контакт. Операционната система Android OS на Google може като нищо да се окаже на гребена на вълната в бъдеще, но първият телефон с Android – GI на компанията T-Mobile – се появи на пазара едва през тази есен. Още от сега личи, че той ще е силен конкурент.

Все по-голям става броят на по-евтините „мобилни телефони с разширени възможности“, имитиращи външния вид и въздействието на смартфоните. Те имат големи екрани, пълни уеббраузъри и много екстри и възможности. При все че подобни телефони (като LG Dare на Verizon) на пръв поглед прили- чат на истински смартфони, те нямат възможности за лесно синхронизиране с персонални компютри, нито пък за тях има външни приложения, които да ги правят истински смартфони.

BlackBerry на Research In Motion (RIM)

Сега е идеален сезон за смартфоните, базирани на платформата BlackBerry. На пазара напоследък се появиха много нови модели, сред които твърде дълго очакваният Bold 9000 на AT&T. По времето, когато ще четете тази статия, всеки от четирите големи мобилни оператори в САЩ ще предлага свой собствен нов, изключителен модел BlackBerry: споменатия по-горе Bold 9000 ( предлаган отAT&T и Roger Wireless); Curve 8350i (с модели на компаниите Sprint и Telus); Flip Pearl 8220 (във варианти на T-Mobile и Roger Wireless) и Storm на Verizon. До деня, в който дадохме тази статия за печат, ние успяхме да изпитаме само смартфона Bold 9000 на Roger Wireless. Все пак следете нашия сайт PCMag.com, където публикуваме прегледи на всички нови устройства.

 

APPLE iPhone 3G Цена от 199 USD до 299 USD

Както винаги най-силните страни на смартфоните на RIM си остават бързите, стабилни устройства с опростен интерфейс; простото корпоративно управление; способността им да получават push съобщения от почти всички акаунти за електронна поща, които можете да си представите – както лични, така и свързани с бизнеса. Наскоро RIM добави към тях музикални и видеоплейъри с добри възможности, както и софтуер, който синхронизира музика както от Windows Media Player, така и iTunes с повечето от нейните устройства.

Най-луксозният (засега) смартфон – BlackBerry Bold 9000 на RIM – притежава най-добрия екран на мобилно устройство, който сме виждали. Разделителната му способност е 480 на 320 пиксела и е толкова висока, че дори не можете да различите отделните пиксели. С този смартфон можете да редактирате документи, да слушате музика и да гледате видео; разбира се, той работи отлично и с електронна поща. Единствено неговият уеб браузър отстъпва на тези на смартфоните на Nokia и Apple.

Предлаган от всички големи доставчици на мобилни услуги в Северна Америка, RIM BlackBerry Curve е мощен смартфон, но не е за глупаци. Която и негова версия да си купите, ще установите, че той е стабилен и с него се работи без проблеми; клавиатурата му е вели- колепна, уеббраузърът му е приличен, а поддръжката на електронни съобщения – отлична. Версиите му, предлагани от различни доставчици, се различават само по мрежите, които поддържат; по това дали имат вграден GPS; и дали в тях има клиент за моментален обмен на съобщения.

Pearl бе първият BlackBerry, който прескочи от ръцете на корпоративните потребители в тези на обикновените. Той има необикновена клавиатура SureType, която има по две букви на всеки клавиш; по-младите потребители, които досега са работили с обичайни клетъчни телефони, вероятно ще я харесат, но тези, свикнали с клавиатурите QWERTY, вероятно ще срещнат трудности с нея. Pearl притежава обичайния за BlackBerry великолепен клиент за електронна поща и приличенуеббраузър, при все че екранът му е по-малък и това го прави по-малко привлекателен от Curve (в качеството му на уеб устройство). Версиите на Pearl, предлагани от различните доставчици, се различават по мрежовата поддръжка и по възможностите си.

Apple

Всеизвестно е, че за всички смартфони има приложения, предоставени от външни разработчици, но триумфът на Apple е в това, че улеснява откриването и ползването на тези приложения чрез App Store. Търсенето и закупуването на хиляди игри, четци за новини, редактори на снимки, приложения за поточно радио и други подобни е същинско забавление.

Освен това iPhone 3G е най-интересният и забавният смартфон, пред- лаган досега на пазара. Последното му издание притежава Wi-Fi връзка за бърз достъп до интернет. Той работи с операционна система, базирана на Unix, която всъщност си е олекотена версия на Mac OS. Apple издава актуализации на тази операционна система почти ежемесечно. Последната обещаваше да отстрани проблемите с приемането, от които страдаха много от първите модели на този телефон. Макар че GPSфункцията не предлага гласови указа- ния за шофиране, тя ще ви помогне да откриете бързо намиращите се наблизо забележителности.

А ако възнамерявате да използвате своя смартфон, за да сърфирате в уеб, да слушате музика и да гледате видео, iPhone 3G е най-добрият за тази цел. Мобилният браузър Safari е с качество на такъв за настолни системи, при все че все още не поддържа Adobe Flash. iPhone 3G вече може да синхронизира по ефира адреси за контакт, календари и електронна поща със сървъри Microsoft Exchange; това го прави идеално джобно устройство за бизнесмени – макар че няма начин с него да редактирате документи от Office, нито да свързвате с телефона голяма клавиатура.

SYMBIAN OS Nokia E71 Цена 483 USD

Windows Mobile

Силата на Microsoft е в това, в което си е била винаги: идеална интеграция с персонални компютри с Windows и с продукти за сървъри на Microsoft; телефони с най-разнообразни форми и размери; телефоните й се предлагат от всички големи доставчици на услуги; за тях съществуват хиляди приложения на независими разработчици. Но потребителският интерфейс на Windows Mobile прилича твърде много на този на класически личен цифров помощник, а това не се харесва на всички. Тази платформа страда от проблеми с паметта и стабилността.

С една дума, Windows Mobile все пак предлага най-разнообразни възможности за комуникация и забавление чрез смартфон. Каквото и да търсите – компактен телефон, голям колкото блокче шоколад; или джобно устройство с голям екран, чувствителен на докосване и клавиатура, която да се прибира с приплъзване; или пък нещо средно между тези два варианта – най-вероятно платформата Windows Mobile ще ви предложи това, което търсите.

Платформата Windows Mobile 7, която се очаква да се появи на пазара в близко бъдеще, може да се окаже „светлина в тунела“ за Microsoft. По отношение на смартфоните тази нова версия обещава основно преработен интерфейс и по-добра стабилност на системата.

Понастоящем най-доброто Windows Mobile устройство с общо предназначение е смартфонът HP iPAQ 910 (без блокировка). Той бие конкуренцията с доброто си качество на гласовото приемане; с възможностите си да приема радио Wi-Fi и HSDPA; с това, че процесорът му е достатъчно мощен, за да може да се справи с офис приложения на Windows Mobile; с чудесната си клавиатура QWERTY.

HTC Touch Dual (без блокировка) притежава плъзгащ се чувствителен на докосване екран. В качеството си на смартфон, базиран на Windows Mobile, той предлага удивително разнообразие от методи за въвеждане. Неговият чувствителен на докосване екран позволява да използвате различни екранни клавиатури, но ако предпочитате, можете да работите с хибридна физическа клавиатура, която има по две букви на всеки клавиш. Но този телефон се оказва твърде скъп, като се има предвид, че няма Wi-Fi, GPS и друго софтуерно осигуряване.

Благодарение на това, че е от трето поколение и че е с много ниска, субсидирана цена, HTC Touch Diamond е много по-полезен, отколкото версията му без блокировка. Но краткият живот на неговата батерия и разнообразните проблеми, свързани със софтуера, са основните му недостатъци.

Motorola Q9h също е на базата на Windows Mobile. Неговият екран не е чувствителен на докосване, но клавиатурата му е направо изумителна. Качеството на звука при гласова комуникация е великолепно. Motorola е заменила с нищо незабележителниябраузър на Microsoft с далеч по-добрия Opera Mobile. Ако търсите смартфон, с който предимно да четете електронна поща и текстови съобщения и от време на време да се ровите в уеб, Q9h е най- доброто предложение.

Palm Treo Pro (без блокировка) е по-елегантен и по-красив смартфон, базиран на платформата Windows Mobile. Някои елементи на дизайна му са направо гениално измислени – като разположените отстрани високоговорители и светлинния индикатор за гласова поща. Екранът му (320 на 320 пиксела) е с по-висока разделителна способност, отколкото тези на много други телефони с Windows Mobile. Неговата клавиатура, при все че е по-малка от клавиатурата на другите смартфони Treo, все пак е достатъчно голяма и лесна за ползване. Но Palm Treo Pro работи бавно и затова трябва да се въоръжите с голямо търпение, ако искате да го имате.

Най-добрият смартфон Palm, базиран на Windows Mobile, е Treo 800w. Той има изключително добро качество на звука при гласова комуникация; екран с разделителна способност 320 на 320 пиксела; Wi-Fi и GPS. Но неговият централен процесор е твърде бавен, поради което потребителският интерфейс от време на време „замръзва“. А животът на батерията му е прекалено кратък, което ни възпрепятства да ви го препоръчаме с ентусиазъм.

Samsung BlackJack II е тънък смартфон (на основата на платформата Windows Mobile) с клавиатура, поместен в шаси на BlackBerry. Звукът му при гласова комуникация е добър, а цената му е умерена. BlackJack II може да работи с мрежата от трето поколение (3G). ИТ отделите сигурно ще оценят високо това, че той се свързва директно със сървъри Exchange.

Друг смартфон на Samsung – SCGi760 – е с удобен дизайн с двойна клавиатура – стандартна телефонна клавиатура и друга, прибираща се пълна QWERTY клавиатура – така че можете да го ползвате или като телефон, или като мобилно устройство за електронна поща. Той има екран,чувствителен на докосване, и процесор, който е достатъчно бърз, за да работи с приложенията за Windows Mobile, без забавяния и задръжки. Ограничената му памет за програми от време на време ни дразнеше, но при все това SCG-i760 е един мощен мобилен офис за потребителите.

 

Symbian OS

Компанията Symbian е световен лидер на пазара на смартфоните, но в САЩ нейните продукти все още не са от най-предпочитаните. Но тя предлага и нови модели, с по-добра връзка с Exchange Server. Ето защо смартфоните на Symbian заслужават да погледнете на тях с други очи. Най-новите телефони на Symbian могат да се самоконфигурират чрез вашия доставчик на услуги, така че няма нужда да се безпокоите за поддръжка за всички услуги на оператора – просто поставяте вашата SIM карта и готово! Освен това телефоните без блокировка предлагат известна свобода, която не получавате при телефоните, субсидирани от доставчика на услуги. За сметка на това неблокираните телефони са по-скъпи.

Първ ок ла снит е т елефони на Symbian често пъти са с 5-мегапикселни фотоапарати, които могат да записват видеоклипове с качества на DVD – а това са възможности, които не се срещат при останалите смартфони. Освен това с тях получавате потребителска електронна поща, както и възможност да се свързвате с Exchange 2003 SP2 или по-висока версия, за да получавате корпоративна електронна поща.

Любимият ни смартфон, базиран на платформата Symbian, засега е Nokia E71 (без блокировка). Това е отговорът на Nokia на нейния конкурент BlackBerry. Nokia E71 е елегантна, мощна плочка от метал и стъкло, която се свързва директно със сървъри Microsoft Exchange за изпращане на електронна поща, синхронизиране на адреси за контакт и поддръжка на календар. Уеббраузърътму е най-добрият за този клас. С Nokia E71 можете да редактирате и документи от Office. Това е великолепен телефон за тези, които държат на своя бизнес.

Nokia N78 (без блокировка) е „смартфон под прикритие“: на пръв поглед той изглежда като обикновен телефон с големина колкото блокче шоколад, но в него е вградена огромна част от мощта на платформата Symbian и на всичко отгоре има 3.2-мегапикселен цифров фотоапарат, Assisted GPS, географско маркиране с изображения (image geotagging) и солиден музикален плейър. Освен това той може да се свързва с безжични Wi-Fi мрежи и с такива от трето поколение. Скромните му размери, обикновената му телефонна клавиатура не позволяват да бъде използван за създаване на големи количества съдържание, но въпреки това той си остава медиен телефон с изумителен уеббраузър.

Най-видният медиен телефон на Nokia – N95 8 GB (без блокировка) – има 5-мегапикселен цифров фотоапарат, огромен екран и специализирани медийни контроли, скрити зад плъзгач. Той се управлява бързо и лесно благодарение на бързия процесор и триизмерния графичен ускорител, а връзките с Wi-Fi и HSDPA позволяват да сърфирате в интернет бързо. Ако нямате особена нужда от клавиатура QWERTY, този телефон е един от най-добрите варианти за вас, за ползване на мултимедиа и уеб.

ОЩЕ В УЕБ : Ако искате да прочетете задълбочен преглед на всеки модел, обсъждан в тази статия, посетете go.pcmag.com/smartphones.

ОЧАКВАЙТЕ:

Ето някои от най-новите и най-очаквани смартфони. Засега не можете да ги намерите в магазините, но след като се появят на пазара, ние вече ще сме публикували доста подробни прегледи за тях на адрес PCMag.com. Запознайте се с някои от най- популярните модели.

BLACK BERY 8220 FLIP (НА T-MOBILE)

Първият сгъващ се телефон BlackBerry има голям екран с висока разделителна способност – 320 на 240 пиксела. Клавиатурата му е хибридната SureType на Pearl, но е по-голяма и по-плоска. Този телефон обаче е с огромни размери; отворен напълно, той е почти двойно по-дълъг от оригиналния Pearls.

 

BLACK BERY 8350i

Този смартфон на практика си е добре известният и харесван от потребителите BlackBerry Curve, но с малко по-заздравен корпус. В него е вградена системата „push-to-talk”. Подобно на другите телефони на Nextel 8350i има необичайно силен високоговорител, така че ще можете да чувате този, с когото говорите, без да държите телефона до ухото си – дори когато се намирате на най-шумния градски площад.

BLACK BERY STORM

Това е първият BlackBerry на Storm, който има невероятно голям, чувствителен на докосване екран. В него е внедрена технологията „виртуална физическа обратна реакция” (virtual force feedback), която създава у потребителя усещането, че работи с физическа клавиатура. BlackBerry Storm може да работи по цял свят и има 3.2-ме- гапикселен цифров фотоапарат. Екранът на този телефон е чувствителен на докосване, но това го дистанцира от физическата клавиатура на RIM до такава степен, че ние се съмняваме дали той изобщо ще е полезен за ежедневна употреба.

HTC TO UCH PRO

Този първокласен бизнестелефон, базиран на платформата Windows Mobile, ще зарадва потребителите за тазгодишните коледни празници. Той има екран, чувствителен на докосване, с разделителна способност 640 на 480. Бързият му процесор е с тактова честота 528 MHz, а елегантният му нов дизайн е съчетан с потребителския интерфейс на Windows Mobile. Ако живеете изцяло в света на Microsoft, този телефон ще ви осигури най-големи възможности съобразно вложените разходи в сравнение с останалите устройства, предлагани на пазара.

 

NOKIA N85 Този модел на пръв поглед прилича на стандартен телефон с плъзгащ се настрани екран, но неговият е невероятно ярък: защото, вместо да използва стандартната LCD технология, Nokia е преминала на такава с OLED (organic light-emitting diode, органични светодиоди). Затова екранът се вижда добре и при най-ярко дневно осветление.

T-MOBILE G1 Първият в света телефон, работещ с операционна система Android на Google, ще бъде платформа за уебуслугите на последната. С него ще можете да се включвате във вашия акаунт в Google и да ползвате без затруднения възможностите на Gmail и Picassa чрез вашия смартфон. Големият екран, чувствителен на докосване, се приплъзва встрани и разкрива клавиатурата.