Div.bg знае кой ще грабне „Оскар“-ите

2
Добави коментар
yApple

Миналата година, горе-долу по това време, се нагърбих с тежката задача предварително да определя кой ще спечели наградите „Оскар“. Е, добре де, признавам си, тогава беше по-лесно. Филмът „Артистът“ беше толкова изявен фаворит, че членовете на Американската филмова академия трябваше да са слепи, да са орангутани или и двете едновременно, за да не го окичат с всевъзможни статуетки.

Тази година обаче не е така. Филмите са различни и сякаш няма толкова изявен фаворит. Което прави и избора вероятно много по-труден. Или пък не. Ако се съсредоточим върху категорията „Най-добър филм“, където и тази година номинираните заглавия са десет, можем да откроим проамериканската вълна (наградите са си американски, така че в това няма нищо нередно). „Арго“, „Линкълн“, „Джанго без окови“, „Враг номер едно“ са все филми, разкриващи важни епизоди от американската история (независимо дали са напълно достоверни, или не). Все заглавия, които вълнуват янките, а някои от тях дори биха усетили познатото чувство на буца в гърлото.

Имат ли шанс останалите номинирани филми или са сред десетте, само в името на разнообразието? Нека поразсъждаваме за всеки един поотделно.

„Любов“ – реж. Михаел Ханеке

Sofia Film Fest Official

Съвсем обикновената история за възрастна двойка, която достига до финала на своя живот, определено е изненадата на тазгодишните номинации. Не защото няма място сред тях, напротив. Но е толкова по-различен филм от останалите девет, че самото му включване сред претендентите е постижение. Може ли обаче тихата, бавна и за много зрители тежка драма да спечели „Оскар“? Струва ми се невъзможно. Такива филми обикновено обират статуетките по европейските и по-малки фестивали, както се случи и тази година.

„Любов“ на Михаел Ханеке ще бъде показан в рамките на 17-ия София Филм Фест – на 17 март в зала 1 на НДК.

„Арго“ – реж. Бен Афлек

Александра Филмс

Произведението на актьора, станал режисьор, Бен Афлек е спрягано за сигурен победител в категория „Най-добър филм“. Той вече грабна БАФТА и „Златен глобус“, както и много други отличия в различни категории. „Арго“ е добър филм и критиките срещу него, че е монотонен и липсва съспенс са неоснователни. Нищо чудно щурмът на Бен Афлек към втори „Оскар“ да бъде успешен (първият е за сценарий за „Добрият Уил Хънтинг“ (1997), поделен с Мат Деймън). Ревю за „Арго“ можете да прочетете тук.

„Зверовете на Дивия Юг“ – реж. Бен Цайтлин

Facebook/ Beasts of Southern Wild

Този непопулярен филм е едно от най-добрите заглавия за изминалата година. Без гръмки имена „Зверовете на Дивия юг“ неслучайно се бори за най-престижната филмова награда. Филмът е едновременно дълбоко философски и прост като детска приказка. Главната актриса Кувенжане Уолис снима филма, когато е на 8-9 години, а е толкова истинска и зряла, че чак е плашещо. „Зверовете на Дивия юг“ надминава по качества и послания някои големи претенденти като „Линкълн“ и „Клетниците“ например. Което е сериозен удар върху претенциите на въпросните заглавия. Но има ли шанс да ги изпревари и за наградата „Оскар“? Едва ли. За съжаление.

„Джанго без окови“ – реж. Куентин Тарантино

Alexandra films

Тази година Тарантино се размина с номинацията за режисура, което искрено изненада много киномани. И все пак „Джанго без окови“ е толкова мощен филм, че от Академията нямаше как да си затворят очите и да не го номинират в най-важната категория. Три филма на Тарантино са попадали сред претендентите за ценната статуетка за най-добър филм – „Криминале“ (1994), „Гадни копилета“ (2009) и „Джанго без окови“ (2012). Досега нито един от тях не е печелил в тази категория и мнозина смятат, че именно тази година статуквото ще бъде разбито. Но ще успее ли да победи „Арго“ – любимецът на САЩ? По-скоро не. Ревю за „Джанго без окови“ можете да прочетете тук.

„Клетниците“ – реж. Том Хупър

Форум Филм България

Сега вероятно ще разгневя много хора, но „Клетниците“ не е това, което се очакваше да бъде. Мащабен, амбициозен и наблъскан до козирката с големи актьори, мюзикълът е доста скучна продукция – необяснимо постижение за филм, носещ заряда на произведението на Виктор Юго. Близо три часа крупни планове на пеещите Ан Хатауей, Хю Джакман, Ръсел Кроу и Аманда Сейфрид могат да донесат удовлетворение само на истинските любители на мюзикълите. Но дали такива са членовете на Американската филмова академия? През 2003 г. мюзикълът „Чикаго“ бе големият победител на „Оскар“-ите и остави зад себе си филми като „Пианистът“ и „Часовете“. Но, струва ми се, тази година „Клетниците“ няма никакъв шанс.

„Животът на Пи“ – реж. Анг Лий

Alexandra films

Този филм също се отличава значително от останалите номинирани за „Оскар“ в най-любопитната категория. Историята за момчето, което оцелява насред океана в компанията на тигъра Ричард Паркър, е майсторски разказана по изключително увлекателен начин. Въпреки че основата на филма е заснета пред т.нар. зелен екран, магията по никакъв начин не намалява. Никак не е случайно, че „Животът на Пи“ има цели 11 номинации за „Оскар“ тази година. Всъщност шансовете на филма да спечели в най-голямата категория са доста големи. И, ако трябва да избирам между него и „Арго“, по-скоро бих заложила на филма на Анг Лий. Защото е универсален. Но не решавам аз.

„Линкълн“ – реж. Стивън Спилбърг

Facebook/ LincolnMovie

Филмът на Спилбърг разказва за отмяната на робството в САЩ от 16-ия американски президент Ейбрахам Линкълн. Личната ми истина е, че „Линкълн“ се намира сред номинираните за най-добър филм заради поредната грандиозна роля на Даниел Дей-Луис. Без него филмът спокойно можеше да се счита за един от по-слабите във визитката на големия Спилбърг. И точно поради тази причина не смятам, че „Линкълн“ може да спечели „Оскар“-а за най-добър филм, въпреки че е заглавието с най-много номинации – цели 12.

„Наръчник на оптимиста“ – реж. Дейвид О. Ръсел

outnow.ch

Страхотната Дженифър Лоурънс и все по-добрият Брадли Купър са в основата на тази свежа американска комедия. Филмът наистина е забавен, но е предвидим точно толкова, колкото всяко американско заглавие от този жанр. „Наръчник на оптимиста“ не успява да изненада по нито един кино показател толкова много, че да бъде награден с „Оскар“ за най-добър филм. Защо всъщност е изобщо сред номинираните?

„Враг номер едно“ – реж. Катрин Бигълоу

Форум Филм България

Катрин Бигълоу ще се опита да повтори успеха си от 2010 г., когато филмът ѝ „Войната е опиат“ спечели „Оскар“ за най-добро заглавие, а тя самата грабна статуетката за режисура. „Враг номер едно“ отново е военен филм – разказва за операцията по проследяване, локализиране и заличаване на Осама бин Ладен. Това е тема, която ще вълнува американското общество, а и целия свят много дълги години. Бигълоу знае на какво да заложи, за да предизвика интерес. Дали го прави, защото има нюх за статуетки, или от чиста проба национална чест, още не е ясно. Но е факт, че „Враг номер едно“ има изключително големи шансове да вземе „Оскар“ за най-добър филм, заради темата, която разисква.

И така, кой ще спечели „Оскар“-а в най-важната и голяма категория тази година?

Отговорът, на който залагам, e: „АРГО“.

За да не ви отегчавам още повече, ще дам прогнозите си и в някои от другите основни категории, но съвсем накратко:

„Оскар“ за най-добра главна мъжка роля – Даниел Дей-Луис, „Линкълн“

„Оскар“ за най-добра главна женска роля – Емануел Рива, „Любов“

„Оскар“ за най-добра поддържаща мъжка роля – Кристоф Валц, „Джанго без окови“

„Оскар“ за режисура – Бен Цайтлин, „Зверовете на Дивия юг“

„Оскар“ за оригинален сценарий – Куентин Тарантино, „Джанго без окови“

Дали съм познала, ще стане ясно веднага след официалното връчване на наградите „Оскар“. Можете да гледате бляскавата церемония на живо по bTV Cinema на 24 срещу 25 февруари – 01:30 ч. преминаване на звездите по червения килим; 03:00 официален старт на церемонията.

Aко тази статия ви е харесала, присъединете се към Div.bg във Facebook, за да четете още любопитни материали и да гледате забавни клипчета.