В неделя национален протест за Велико народно събрание

3
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Протестиращи настояват за свикване на Велико народно събрание, смяна на политическата система и прекратяване на този партиен модел. Това заявиха на пресконференция в БТА организатори на масовите прояви на недоволство в няколко града в страната.

Ако премиерът Бойко Борисов е истински мъж, ще свика Велико народно събрание – това е най-полезният ход, който може да направи преди да се оттегли, заяви Ангел Славчев – един от инициаторите на протестите в София. По думите му Борисов е постъпил арогантно, защото така само затвърждава монополните практики. Всички наши искания за решаването на енергийните проблеми в момента са в задънена улица заради създалата се ситуация със заявката за оставка на правителството, заяви той.

Друг от организаторите на протестите в столицата – Дончо Дудев посочи, че настояват за смяна на политическата система. Това, което се случи в България през последните 23 години, определено не е желаната от нас ситуация, заяви той. По думите му партийният модел на управление се е провалил с гръм и трясък. Той изброи проблемните според него сектори в страната – монополи, неработещи съдебна система, здравеопазване, образование, ниски доходи, липса на свобода на медиите. Дудев обясни, че исканията им са за мажоритарен вот и гражданите да имат право да отзовават депутати, за които смятат, че не вършат работата си. Друго искане е 50 процента участие на гражданите във всички регулаторни органи на държавата. „Ние не сме политици, искаме гражданинът да диктува собствените си права“, заяви Дудев.

Той обясни, че първоначално протестите са започнали срещу монополите, но са прераснали към масово недоволство. Дадохме една седмица на Бойко Борисов, но той остави проблемите ни на масата без решение, заяви Дудев. Той посочи, че никой не е делегирал вчерашния представител в МС като лице на протестиращите. Това беше едно фиаско, един куклен театър, коментира Дончо Дудев. Той и останалите участници в пресконференцията са категорични, че в неделя масовите протести ще продължат в цяла България. Относно сблъсъците вчера в София между протестиращи и полицаи, те заявиха, че това е платена провокация и се обявиха за мирни протести като тези във Варна. В тази връзка призоваха тази вечер в 18.30 ч. всеки да отиде на Орлов мост и да остави цвете. От пенсионерски организации заявиха, че се присъединят към протестите.