(Не)спящата красавица

1
Добави коментар
Just_Fabulous
Just_Fabulous

Интересува ли те истинската причина да не можеш да заспиш? Открихме 10 изненадващи виновника, които смущават безценния ти сън.

(Не)спящата красавица © Shutterstock.com

Интересният сериал

Ако използваш телевизора, за да се приспиваш вечер, по-добре се спри на нещо по-лежерно и наваксай с Дневниците на вампира друг път. Ако гледаш нещо, което ти покачва адреналина – без значение дали е филм, сериал, спорт или новини – 30 минути преди да дойде време за сън, това силно ще намали способностите ти да успееш да заспиш.

Стайната температура

Ако ти е твърде горещо или твърде студено, тялото ти ще ти даде сигнал като те събуди. Оптималната стайна температура, подходяща да спиш пълноценно, е между 18 и 24 градуса в зависимост от личните ти предпочитания. Инвестирай в памучни чаршафи и качествена завивка от максимално дишаща или естествена материя, за да може да има добра циркулация на въздуха, която пък да ти помага да поддържаш идеална температура под завивките си.

Хаосът

Ако си затрупана от вещи, това подсъзнателно ти напомня за всичко, които те натоварва психически – задачи, които си отлагала и всякакви други тревожни мисли. Това може да ускори пулса ти и да увеличи производството на стрес хормони от организма като така мисията ти да се наспиш става много по-трудна. При това не е необходимо да си пълна мърла, за да се случи това: купчината дрехи за пране в ъгъла на стаята ти, кутиите от последния ти шопинг или купът списания до леглото могат да попречат на съня ти. Ето една страхотна идея – разчисти!

Блясъкът от лаптопа или таблета ти

Ако на нивото на очите ти има пробляскващ екран, това не позволява на организма ти да произвежда мелатонин (хормон, който ти е крайно необходим, за да заспиш) и това те държи будна. Изключвай лаптопа или четеца си поне един час, преди да си легнеш. Ако все пак не можеш да устоиш да не дочетеш следващите няколко глави на книгата си за лека нощ, използвай Kindle, защото не е с LCD екран. Или истинска книга, разбира се, на фона на мека нощна светлина.

Абсолютната тишина

Когато наоколо е прекалено тихо, става много по-лесно да се събудиш от всякакви случайни шумове, ако например приятелят ти стане, за да отиде до тоалетна, или от случайно минаваща покрай блока ти кола. През лятото звукът на вентилатора е идеално решение на проблема. Или просто си пусни тиха, релаксираща музика, докато заспиш.

Цветът на стените ти

Колкото и да обичаш оранжевите или електриковосините си стени, те не са добри приятели на съня ти. Дръзките цветове имат за цел да те вдъхновяват и да ти носят вълнение, така че ако се заобиколиш с определени червени, оранжеви или сини нюанси, ще ти е по-трудно да се отпуснеш. Остави ги за останалите стаи в апартамента си, а за спалнята си подбери по-меки цветове със земен тон, които съвсем естествено отпускат организма ти.

Кучето ти

Дори да нямаш доказани алергии към домашния си любимец, остатъците от кожата и козината на животинката ти се натрупват в спалното ти бельо и може да раздразнят носа ти. Това може да стане причина за неприятна хрема, която затруднява съня ти. Освен това домашните любимци имат лошия навик да мърдат много. Най-добре да пратиш четирикракото да спи отделно в друга стая.

Неподходящи пердета или щори

Ако пердетата ти са прекалено къси или прозрачни, това може да позволи на светлината да проникне в спалнята ти и да попречи на производството на мелатонин от организма ти. Замени ги със завеси или щори, които наистина пасват на прозорците. За предпочитане са по-плътните.

Часовникът ти

Знаем колко е изкушаващо да провериш колко е станал часът. Но ако не ти остава много време за сън до сутринта, това само допълнително ще те притесни. По-добре сложи часовника по-далеч от очите си. Освен това стой надалеч от дигиталните часовници. Някои от тях излъчват светлина, която потиска производството на мелатонин и те кара да се въртиш в леглото цяла нощ.

Мобилният ти телефон

Светлината на дисплея му не е единствената, която работи срещу теб. Дори самата възможност, че можеш да получиш обаждане или sms, те държи в режим на повишено внимание. Знаем, че не е толкова лесно, но по-добре изключвай телефона си преди да си легнеш.

Етикети: здраве, навици, организъм, сън, тяло