Поставяне на брекети

26
Добави коментар
olaf
olaf

Брекетите се използват за лечение на много ортодонтски проблеми и имат редица преимущества в сравнение със снемаемите ортодонтски апаратчета. Лечението с тях, в зависимост от вида и степента на разместване на зъбите, може да продължи между 1.5 и 3 години. Брекетите се прилагат едва когато всички постоянни зъби са налични в устата. При млечно и смесено съзъбие ( когато в устата на детето има временни и постоянни зъби ) се прилагат снемаеми ортодонтски апаратчета. Поставянето на брекети е сравнително бърза, но деликатна, фина и доста специализирана стоматологична манипулация, която изисква предварителен анализ на модели ( отляти като копие на зъбите на детето ), рентгенови снимки ( ортопантомография и телерентгенография ) и избор на подходяща система брекети за всеки конкретен случай. Самото поставяне ( залепяне ) на брекетите е финална фаза от планирано ортодонтско лечение.

Брекетите са техника, която може да се прилага във всички възрасти, възможност, която бележи бурното развитие през последното десетилетие и на „възрастовата ортодонтия“. Вече почти 50% от ортодонтските казуси са именно на пациенти над 30 години, като основните съображения са естетични и пародонтални проблеми. Навременното включване на подготвителна ортодонтска фаза в комплексното лечение на пародонтита, а именно в самото му начало, може да „върне“ на място разместените зъби, като помогне за тяхното успешно шиниране, което подобрява значително състоянието на пациента и му помага още дълго време да остане с естествените си зъби. Често чрез брекети се „отваря“ място за поставяне на импланти при случаи, когато след изваден или липсващ зъб има недостатъчно място за възстановяването му с имплант. Тогава с брекети съседните на дефекта зъби се „раздалечават“, за да се отвори нужното място за поставяне на зъбен имплант.

Родителят първи трябва да забележи разместените зъбки

Водещата роля на родителите в ранната диагностика на ортодонтските проблеми помага за навременното започване на лечението. Децата са неосъзнати и обръщат внимание на външния си вид в по-късна възраст и затова не може да се разчита на тяхната преценка за естетичните проблеми причинени от неправилна подредба на зъбите им преди пубертета.

Родителите трябва да се обърнат за консултация с ортодонт при всяко смущаващо разместване на зъбите или когато забележат, че зъбите на детето им не са добре подредени или пробиват в устата на нетипично място. Голяма част от тези проблеми касаят единствено неправилната позиция на зъбите и не включват проблеми в растежа и развитието на челюстите, което е предпоставка за бързото им коригиране още в най-ранна възраст без да се налага да се „чака“ подходящата възраст за поставяне на брекети.

Възрастта е определящ фактор в ортодонтията и „изчакването“ често влошава проблема в резултат на което лечението става по-сложно, по-продължително и не на последно място по-скъпо.

Решението за лечение с брекети се взима съвместно със стоматолог-ортодонт след обстоен анализ на предварително отлети гипсови модели на зъбите ( отливки ), панорамни и сегментни рентгенови снимки на зъбите и челюстите, както и телерентгенография на цялата глава в профил.

От този анализ се определят редица параметри на базата на които ортодонтът поставя диагноза и съставя лечебен план и прогноза за продължителността, етапите и крайния резултат от лечението. Ортодонтията отчита дълъг списък от фактори, които определят успеха на лечението и степента на корекция. Стремежът е да се достигне до естетична и функционално удачна подредба на зъбите, максимално близо до ортогнатната ( идеална ) захапка.

Едва след този важен етап на анализ се пристъпва към фиксиране на брекетите. Те се залепват по предната или задна повърхност на зъбите със специален адхезив, а в ключалките им се редуват различни размери метални дъги, които са активната част от брекетната система. Тези еластични дъги упражняват леки сили върху всеки отделен зъб стремейки се да го „доведат“ до правилната му позиция спрямо останалите зъби в зъбната редица. Има различни видове брекети – метални, керамични, сапфирени; както и такива които се фиксират от външната или вътрешната ( лингвални брекети ) повърхност на зъбите.

Днес се използват десетки системи брекети, като най-използвани от ортодонтите са: Damon system braces ( различни поколения ), Roth brackets, Alexander system, iBraces, In-Ovation, STb Light Lingual System, SPEED System и много други.

Процедура за поставяне на брекетите

На гипсов модел извън устата предварително се определя мястото, където ще се фиксира всеки отделен брекет за всеки зъб и тези позиции после „се пренасят“ върху зъбите в устата.

Анализът на гипсови модели заема много важна част от планирането на ортодонтското лечение. Позицията на всеки зъб се определя и очертава точно, за да се определи правилното място за поставяне на брекета.

Всеки брекет има своя индивидуална позиция, която цели при подреждането на брекетите зъбите да заемат правилна позиция в трите измерения.

Преди залепването им зъбите се почистват старателно от плака и налепи и се полират, нанася се фиксиращ адхезив ( „лепило“ ) и брекетите един по един се поставят и фино се позиционират. Позиционирането им отнема секунди за всеки отделен зъб, след което се полимеризира фиксиращият агент, което води до трайно залепване на брекета към повърхността на зъба. След поставянето на всички брекети върху зъбите, в улеите им се поставя първата еластична метална дъга, която упражнява сили върху всеки отделен зъб опитвайки се да го премести до правилната му позиция в зъбната редица.

Металните дъги, които се използват за свързване на брекетите, действат като релси, по които зъбите се придвижват до правилната си позиция в устата. Еластичните дъги са различни – имат както различно сечение ( което може да бъде кръгъл, правоъгълен или специален D-образен профил ), така и са направени от различен метал – от стомана или от супереластична никел-титанова сплав. Дъгите свързват всички зъби, като назад зъвършват в малки канюли, които придържат цялата брекетна система, явявайки се нейна опора. Тази опора се осигурява от два метални пръстена, които се циментират на 6-те зъби и след приключване на лечението се свалят.

Модел с поставени брекети показва всички части на брекетната система – фиксираните върху зъбите брекети, поставените еластични метални дъги, металните опорни пръстени, различни ластици – за фиксиране на дъгата, за коригиране на захапката и за подреждане на зъбите.

При класическите брекети дъгата се закрепва с гумени пръстени за всеки брекет, при по-новите и усъвършенствани системи ( наричани още self-ligating braces ) дъгата влиза директно в миркозакопчалки разположени във всеки брекет. Тези брекети имат много предимства пред по-старите генерации – по-малки и по-естетични са, дъгата се плъзга безпрепятствено в улеите на брекетите, като се упражняват много по-меки сили върху зъбите, комфортът и поддържането на хигиената са далеч по-улеснени.

Свикването с брекетите е бързо и след седмица пациентите вече нямат усещане за „нещо чуждо“ в устата. Разбира се, носенето им изисква поддържане на много стриктна хигиена, като се използват специални четки за брекети. Налага се и избягването на определени твърди храни, гризането на сурови плодове и зеленчуци, дъвки и карамелени бонбони, които биха могли да отлепят брекетите. Отлепените брекети могат да се залепят отново.

В хода на лечението се сменят няколко поредни метални дъги, които са с различна дебелина и профил и упражняват определени и строго дозирани сили върху зъбите, премествайки ги на правилните места. Използват се и различни теглещи ластици за корекция на захапката. В ортодонтията се използват различни опори и теглещи ластици в зависимост от нуждата от корекция.

Като съвременна алтернатива се използват и микроимпланти или т.нар. TAD, които осигуряват много стабилна опора и бързо преместване на зъбите.

В края на лечението брекетите се отлепят със специален инструмент, подлежащите зъбни повърхности се почистват от лепилото и се полират и флуоризират.

Носенето на ретайнер след сваляне на брекетите е задължително

Със свалянето на брекетите обаче ортодонтското лечение не е приключило. Подредените зъби все още имат тенденция да се върнат назад към първоначалните си позиции и за да се запази постигнатият резултат и позволи на тъканите около зъбите да узреят, както и костта да се преформира, се изработва специално апаратче – ретенционен апарат или ретайнер ( retainer ) от пластмаса или силикон. Ретайнерът е също толкова важен, колкото и носенето на самите брекети, а „ретенционният период“ продължава почти толкова дълго, колкото и активното лечение. Често недостатъчно мотивираното носене на ретайнера води до рецидив и влошаване на постигнатия резултат.

Ретайнерът започва да се носи непосредствено след сваляне на брекетите. Първите 3 дни се носи денонощно, а след това само нощем, но винаги най-малко по 8 часа на денонощие. Ретайнерът се почиства със студена вода и се връща в специална пластмасова кутия до следващото му използване. Не може да се храните с него, а ако пропуснете някоя от вечерите да го носите, то компенсирайте с постоянно носене следващите 2 дни.

Правилното планиране и провеждане на лечението с брекети гарантира отличен естетичен резултат на добре подредени зъби, хармониращи с лицето и изражението на човека, функционална захапка и хубава линия на усмивката.